Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Ny grafisk profil och visuellt  identitet, för Nationalmuseum - Sveriges konst- och designmuseum, framtagen i samarbete med den brittiska designbyrån Hat-trick.

Nationalmuseums nya grafiska profil

Nationalmuseum har tagit fram en ny visuell identitet som en följd av utveckling av vision och varumärke. Den brittiska designbyrån Hat-trick står bakom det nya grafiska programmet som ska stärka bryggan mellan tradition och förnyelse.

Gunnel Nyman, Barokki, vas, glas, 1946 samt Paavo Tynell, Snowflake, ljuskrona, mässing. Foto: Rauno Träskelin

Hundra år av finsk design i avslutande utställning på Nationalmuseums tillfälliga designarena i Stockholm

I den avslutande utställningen på Nationalmuseum Design speglas den framväxande form- och hantverksnationen Finland från sekelskiftet 1900 till idag. Via en privatsamling av design- och konsthantverk ges en inblick i innovation, teknik, utveckling och estetik åren strax före men främst efter Finlands självständighet. Hundra år av finsk design – ur Rafaela & Kaj Forsbloms samling öppnar 20 juni.

Kerstin Hörlin-Holmquist, Onkel Adam, 1965. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum.

​Nyförvärv: Fåtölj Onkel Adam av Kerstin Hörlin-Holmquist

Nationalmuseum har förvärvat fåtöljen Onkel Adam, en designklassiker av Kerstin Hörlin-Holmquist. Hon blev det stora namnet som formgivare av möbler och textilier under 1950- och 1960-talen, bland annat för Nordiska Kompaniet. Det dröjde dock till år 2000 innan någon av hennes möbler förvärvades av Nationalmuseum. Nu har ytterligare en av hennes mer betydande skapelser införlivats i samlingarna.

Nationalmuseum och Röhsska museet vill axla ett gemensamt nationellt uppdrag inom design

Nationalmuseum och Röhsska museet föreslår för Kulturdepartementet att tilldelas ett gemensamt nationellt uppdrag kring design och sociala frågor. Samarbetet har tillkommit genom samtal mellan institutionerna för att förstärka designens roll i samhället där hela sektorn står i fokus som formgivare, producenter, konsumenter och museernas besökare.

Herman Saftleven, Studie av blek taggborre eller Litchi tomat (Solanum sisymbriifolium), 1683. Foto: Cecilia Heisser/Nationalmuseum.

​Nyförvärv: En botanisk studie av Herman Saftleven

Nationalmuseum har förvärvat en botanisk akvarellstudie av Herman Saftleven från 1683. Den föreställer en blek taggborre och beställdes av Agnes Block som var en passionerad samlare av exotiska växter. Idag finns endast 27 av konstnärens botaniska studier bevarade.

Interiör från utställningen Eero Aarnio på Designmuseet i Helsingfors. Foto: Paavo Lehtonen.

Påminnelse inbjudan pressvisning Eero Aarnio 8 februari

Den 8 februari, mitt under Stockholm Design Week, öppnar utställningen om och med den finske inredningsarkitekten Eero Aarnio på Nationalmuseum Design. Aarnio är en av de internationellt bäst kända formgivarna i den moderna finska designhistorien uppmärksammad för sin experimentella design och futuristiska stolar i armerad plast. Visning av utställningen för press sker den 8 februari kl 10.

Interiör från utställningen Eero Aarnio på Designmuseet i Helsingfors. Foto: Paavo Lehtonen.

​Inbjudan pressvisning Eero Aarnio 8 februari

Den 8 februari, mitt under Stockholm Design Week, öppnar utställningen om och med den finske inredningsarkitekten Eero Aarnio på Nationalmuseum Design. Aarnio är en av de internationellt bäst kända formgivarna i den moderna finska designhistorien uppmärksammad för sin experimentella design och futuristiska stolar i armerad plast. Visning av utställningen för press sker den 8 februari kl 10.

​Skatter från Nationalmuseum ställs ut på The Morgan Library & Museum i New York

​Skatter från Nationalmuseum ställs ut på The Morgan Library & Museum i New York

Den 3 februari öppnar utställningen Treasures from Nationalmuseum of Sweden som är ett samarbete mellan Nationalmuseum och The Morgan Library & Museum. Mer än 75 mästerverk ställs ut från Tessinsamlingen som idag tillhör Nationalmuseum. I utställningen går det att se konstnärer som Dürer, Rafael, Rubens, Rembrandt, Watteau och Boucher.

​Nationalmuseum tar över driften av Gustavsbergs Porslinsmuseum

Värmdö kommun och Nationalmuseum har nått en principöverenskommelse om att driften av Gustavsbergs Porslinsmuseum ska överlåtas till Nationalmuseum. Nationalmuseum, som redan idag förvaltar samlingarna i museet, tar över driften från och med 1 april 2017. Det innebär att verksamheten kommer att vara kvar i nuvarande lokaler i Torkhuset.

Simon Denis, Studie från romerska campagnan, ca 1800. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum.

Nyförvärv: Oljestudier av Pierre Henri de Valenciennes och Simon Denis

​Nationalmuseum har förvärvat tre landskapsstudier i olja från Italien, av Pierre Henri de Valenciennes och Simon Denis. De är hastigt målade på papper direkt inför motivet, vilket vid slutet av 1700-talet var en nyhet. Förvärvet är viktigt för att bättre kunna teckna bilden av det begynnande friluftsmåleriet på 1800-talet.

 Borsdur i granitell, 1830-1850 och vas i porfyr formgiven av Louis Masreliez, början av 1800-talet. Foto: Stockholms Auktionsverk samt Linn Ahlgren/Nationalmuseum.

​Nyförvärv: Föremål av svensk porfyr

Nationalmuseums samlingar har utökats med flera föremål av porfyr. Från den amerikanska marknaden har museet kunnat återköpa två praktvaser av så kallad Medicityp med kunglig proveniens. Till detta kommer ett bordsur av granitell samt en intressant samling prover av olika sorters svensk porfyr.

Eero Aarnio, Åskbollen. Foto: Rauno Träskelin. François Boucher, Venus triumf. Foto: Cecilia Heisser/Nationalmuseum.

​Utställningar på Nationalmuseum 2017

Verksamheten på Nationalmuseum Design fortsätter 2017 med utställningar, installationer i Projektcontainern och programverksamhet. Andra stora projekt under året är samarbeten med The Morgan Library & Museum i New York kring Tessinsamlingen och Petit Palais i Paris kring Anders Zorn, liksom en fortsättning på projektet Det offentliga rummet tillsammans med Jernhusen.

Visa mer