Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Interiör från utställningen Eero Aarnio på Designmuseet i Helsingfors. Foto: Paavo Lehtonen.​

​Nationalmuseum Design visar Eero Aarnio

Under Stockholm Design Week 2017 öppnar Nationalmuseum Design en utställning om och med den finske inredningsarkitekten Eero Aarnio. Aarnio är en av de internationellt bäst kända formgivarna i den moderna finska designhistorien. På 1960-talet uppmärksammades han för sin experimentella design och sina futuristiska stolar i armerad plast.

Christoffer Wilhelm Eckersberg, Una Ciociara, 1816. Foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum.

Nyförvärv: Fem målningar av Christoffer Wilhelm Eckersberg

Nationalmuseum har utökat sin samling av dansk konst med inte mindre än fem verk av Christoffer Wilhelm Eckersberg. Vart och ett av dem representerar olika sidor av Eckersbergs konstnärskap. Från studieåren i Paris via konstnärlig pånyttfödelse i Paris och Rom till den etablerade men aldrig stillastående tillvaron i Köpenhamn.

Märta Mattsson, foto: Emma Fredriksson. Märta Mattsson, Wings, foto: Märta Mattsson.

​Utdelning av Unga konsthantverkare till Märta Mattsson den 14 november

2016 års Unga konsthantverkare delas ut till smyckeskonstnären Märta Mattsson vid en ceremoni den 14 november. Stipendiet är på 100 000 kronor och delas ut vartannat år av Bengt Julins Fond som ingår i Nationalmusei Vänner. Märta Mattsson får stipendiet för sitt fantasifulla arbete med att driva olika historiska traditioner inom smyckeskonsten till nya dimensioner.

​Ny utgåva av Art Bulletin of Nationalmuseum ute

​Ny utgåva av Art Bulletin of Nationalmuseum ute

Nu finns den nya utgåvan av Art Bulletin of Nationalmuseum tillgänglig. Den digitala konstvetenskapliga skriftserien ges ut av Nationalmuseum en gång per år och är kostnadsfri att läsa, ladda ner och dela på nätet. Årets utgåva är nummer 22 i ordningen och innehåller både vetenskapliga artiklar och information om museets förvärv under 2015.

Ida Matton, Skulpterat porträtt i terrakotta, 1891. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum.

Nyförvärv: Ett skulpterat porträtt av Ida Matton

​Nationalmuseum har förvärvat ett skulpterat porträtt i terrakotta utfört av Ida Matton 1891. Porträttbysten visar en ung kvinna itidstypiskklänning med hög krage och puffärm. Huvudets lätta rörelse, modellens lediga stil och blickens något drömska uttryck förmedlar känslan av en flyktig ögonblicksbild.

​Nationalmuseum och Louvren i stort utställningssamarbete om Tessin

​Nationalmuseum och Louvren i stort utställningssamarbete om Tessin

Nationalmuseum och Louvren gör gemensamt en utställning om Carl Gustaf Tessin som öppnar i Paris den 20 oktober. Den innehåller ett exklusivt urval av 120 målningar och teckningar från Tessinsamlingen och det är första gången som François Bouchers välkända Venus triumf lånas ut. Under våren går en omarbetad version av utställningen vidare till Morgan Library i New York.

Berthe Morisot, I Boulognerskogen, före 1880. Foto: Erik Cornelius/Nationalmuseum.

​Nationalmuseum släpper 3 000 bilder fria på Wikimedia Commons

Nationalmuseum släpper 3 000 högupplösta bilder av sina mest populära målningar fria för nedladdning på Wikimedia Commons. Bilderna blir samtidigt också zoombara i museets egen webbdatabas. Arbetet med att digitalisera och tillgängliggöra museets samlingar är ett tydligt steg mot en större öppenhet.

Föreläsning: I barnets öga med Gillian Wolfe  den 5 oktober

Föreläsning: I barnets öga med Gillian Wolfe den 5 oktober

Nationalmuseum och Moderna Museet har bjudit Gillian Wolfe till Stockholm för att fördjupa samtalet om konstböcker för barn. I föreläsningen berättar hon om sina böcker och tankarna bakom deras upplägg. Vi får också veta mer om hur de tagits emot, vilka som läser dem och hur de används.

Hugo Salmson, Blomsterplockerskan, 1882. Foto: Erik Cornelius/Nationalmuseum.

Nationalmuseum lånar ut framstående sekelskifteskonst till museum i Frankrike

Lördag den 24 september öppnar Ljus och stillhet – skandinavisk konst kring sekelskiftet 1900 på Musée Toulouse-Lautrec i Albi. Utställningen består av några av de främsta exemplen på skandinaviskt måleri från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, alla utlånade från Nationalmuseum. Bland konstnärerna märks Carl Larsson, Anders Zorn, Hanna Pauli, Vilhelm Hammershøi, Fanny Brate m fl.

​Jan Weenix, Stilleben med död svan, en påfågel och en hund vid en trädgårdsfontän, 1684. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum.

​Nyförvärv: Jaktstilleben av Jan Weenix

Nationalmuseum har förvärvat ett stort och mästerligt utfört jaktstilleben från 1684 av den holländske barockmålaren Jan Weenix. Målningen föreställer dött villebråd intill en fontän med en skulptur av en putto. Den har tillhört diplomaten och samlaren Karl Bergsten och har nu återförenats med de delar av hans stora konstsamling som sedan tidigare finns i museets ägo.

​Berättelser i en låda på Nationalmuseum

​Berättelser i en låda på Nationalmuseum

Sju elever från Riksgymnasiet för rörelsehindrade i Stockholm presenterar resultatet av ett terminslångt projekt tillsammans med Nationalmuseum och Artikel 31. Utgångspunkten har varit upplevelsen av Auguste Rodins skulpturer och för varje elev att hitta och gestalta sin egen berättelse. Verken visas nu i en utställning i Nationalmuseums ateljé på Konstakademien.

Visa mer