Gå direkt till innehåll
Eero Aarnio, Åskbollen. Foto: Rauno Träskelin. François Boucher, Venus triumf. Foto: Cecilia Heisser/Nationalmuseum.
Eero Aarnio, Åskbollen. Foto: Rauno Träskelin. François Boucher, Venus triumf. Foto: Cecilia Heisser/Nationalmuseum.

Pressmeddelande -

​Utställningar på Nationalmuseum 2017

Verksamheten på Nationalmuseum Design på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm fortsätter 2017 med utställningar, installationer i Projektcontainern och programverksamhet. Andra stora projekt under året är samarbeten med The Morgan Library & Museum i New York kring Tessinsamlingen och Petit Palais i Paris kring Anders Zorn, liksom en fortsättning på projektet Det offentliga rummet tillsammans med Jernhusen.

Under 2017 ägnas också ett särskilt fokus på vårt grannland Finland där konst och design, arkitektur och musik har haft – och har så också idag – en framträdande roll. Med två utställningar på Nationalmuseum Design och sommarens utställning på Läckö Slott vill Nationalmuseum särskilt uppmärksamma märkesåret Finland 100 år.

Nationalmuseum Design
Eero Aarnio
8 februari – 23 april 2017
Utställningen presenterar en av Skandinaviens främsta designikoner som under mer än sju decennier utvidgat konceptet kring vad en möbel kan vara och hur den kan se ut. Genom hela sitt formgivarliv har Eero Aarnio (f 1932) experimenterat med form och material, tekniker och tillverkningsprocesser. Här visas såväl några av de mest välkända möblerna från 1960- och 1970-talen som objekt och möbler från 2000-talet. Utställningen är producerad av Designmuseet i Helsingfors där den visades under 2016.

Hundra år av finsk design
Ur Rafaela & Kaj Forsbloms samling
20 juni – 29 oktober 2017
Utställningen innehåller mer än tvåhundra föremål och speglar den framväxande nationen Finland från sekelskiftet 1800/1900 till 2016. Rafaela och Kaj Forsbloms unika samling av design- och konsthantverksföremål, av välkända finska formgivare och arkitekter verksamma under mer än ett sekel, har tidigare aldrig visats offentligt i den här omfattningen. Utställningen presenterar såväl originalmöbler av arkitekten Eliel Saarinen för Järnvägsstationen i Helsingfors som helt nya objekt i glas av formgivaren Ilkka Suppanen.

Projektcontainern
Johanna Törnqvist, Project Precious Trash
8 februari – 17 april 2017

Raine Navin & Gunilla Skyttla, Konsten & Livet – ett fullskalelabb
21 april – 11 juni 2017

Michael Johansson, platsspecifik installation för Projektcontainern (ej namngiven)
20 juni – 27 augusti 2017

Maria Friberg, Commoncause
1 september – 29 oktober 2017

Samarbeten
Det offentliga rummet
Västerås Centralstation
19 december 2016 – maj 2017
Malmö Centralstation
13 mars – maj 2017
I samarbete med Jernhusen visar Nationalmuseum reproduktioner av verk ur samlingarna på Västerås och Malmö Centralstation. Temat är det offentliga rummet och verken som visas väcker frågor kring stadsbilden och vad och vem som kan uppfattas som kontroversiellt i den gemensamma miljön.

Treasures from the Nationalmuseum of Sweden: The Collections of Count Tessin
The Morgan Library & Museum, New York
3 februari – 14 maj 2017
Utställningen är ett samarbete mellan Nationalmuseum och The Morgan Library & Museum i New York med runt 75 exklusivt utvalda målningar och teckningar från Tessinsamlingen. Det är en omarbetad version av den utställning som visas på Louvren under vintern. Den innehåller verk av konstnärer såsom Albrecht Dürer, Rafael, Peter Paul Rubens, Rembrandt, Antoine Watteau och François Boucher.

Tre kronor – Made in Finland
Läckö Slott
10 juni – 27 augusti 2017
Sommarens utställning på Läckö Slott handlar om det för många svenskar okända silver som framställdes i Finland fram till separationen från Sverige 1809.Över 150 föremål från 1500-talet och framåt visas, huvudsakligen generösa lån från flera finländska museer.

Men
Gripsholms slott
Sommaren 2017
I sommarens utställning på Gripsholms slott visas 45 fotografiska porträtt av män tagna av fotografen Dawid. Dawid räknas som en av Sveriges främsta fotografer och var en av de första att arbeta med konceptuellt fotografi. I sina verk tänjer han på hävdvunna begrepp och gränserna för vad som betraktas som fotokonst.

Anders Zorn. Le peintre de la Suède fin-de-siècle.
Petit Palais, Paris
15 september – 17 december 2017
Efter att ha visat Carl Larsson 2014 öppnar Petit Palais under hösten en stor retrospektiv utställning om konstnären Anders Zorn. Utställningen fokuserar på Zorns akvareller och etsningar samt hans fotografier och innehåller verk som bland annat lånas in från Nationalmuseum, Zornmuseet i Mora och privata samlingar.

Öga mot öga
Jamtli
Oktober 2017 – januari 2018
En utställning för barn med bilder av porträtt från förr där det går att komma nära och möta människor som avbildats för väldigt länge sedan – öga mot öga. Det ger en chans att se spännande historiska bilder och ett tillfälle att fundera över vad kläder, ansikten och kroppsspråk berättar. Utställningen görs i samarbete med Folkets Hus och Parker.

Presskontakt
Hanna Tottmar, pressansvarig Nationalmuseum, press@nationalmuseum.se, 0767-23 46 32

Ämnen

Regioner


Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2018. Verksamheten fortgår genom samarbeten både i Sverige och utomlands och med tillfälliga utställningar på Nationalmuseum Design på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet och Grand Hôtel Stockholm. Verksamheten får också stöd av FCB Fältman & Malmén.

 

Kontakter

Pressansvarig

Pressansvarig

Presskontakt 08-5195 4400