Gå direkt till innehåll

Ämnen: Design

Foto: Elisabeth Toll

Vårdskjortor får nytt liv som designade arbetskläder på Nationalmuseum

Efter sex år i samma jackor byter Nationalmuseums frontpersonal om. I ett samarbete med designduon Beskow von Post, får skjortor från vårdsektorn nytt liv genom ett cirkulärt koncept. Ihop med resttyger i ull från inredning i museet publika miljöer har en ny kollektion formgetts och sytts upp till nya arbetskläder.

Gunnar G:son Wennerberg i sin ateljé år 1900 på Gustavsbergs Porslinsfabrik i färd med att skapa den gröna vasen till höger.

Ny utställning på Gustavsbergs Porslinsmuseum: Wennerberg – naturen flyttar in

Upptäck en blomstrande formskatt från förra sekelskiftet. Med prunkande dekorer för Gustavsberg kom Gunnar G:son Wennerberg att bli en av Sveriges mest omtyckta formgivare vid förra sekelskiftet. Möt honom här som blomstermålare, konstnär i industrin och en formgivare som lät naturen flytta in. Utställningen öppnar på Gustavsbergs Porslinsmuseum 1 juni och pågår till våren 2025.

Johann Theodor Goldstein, Utsikt över en gotisk katedral, 1822. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum.

Målning av Goldstein förvärvad till Nationalmuseums samlingar

Nationalmuseum har förvärvat en målning daterad 1822 av den polsk-tyske konstnären Johann Theodor Goldstein. Motivet är en fantasi som föreställer en enorm katedral i tidig skymning. Målningen representerar något helt nytt i Nationalmuseums tyska samling genom sina magnifikt visionära kvaliteter och kommer att premiärvisas hösten 2024 i utställningen Romantikens blick.

David Klöcker Ehrenstrahl, Självporträtt med allegorier. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum.

Såsom i en spegel öppnar på Nationalmuseum Jamtli den 4 oktober

I utställningen Såsom i en spegel – porträtt under fem sekel introduceras kvinnor, män och barn som levt i eller verkat för Sverige från Vasatid till dagens datum. Alla är inte födda i landet, men de har på olika sätt bidragit till dess historia eller kulturliv. Några av konstnärerna och modellerna har anknytning till Jämtland.

Okänd engelsk konstnär, Porträtt av Axel von Fersen, 1778. Foto: Stockholms Auktionsverk.

Nationalmuseum förvärvar ikoniskt porträtt av Axel von Fersen

Nationalmuseum har förvärvat ett porträtt av den 23-årige Axel von Fersen, målat i London sommaren 1778. Det är en självmedveten ung man som visar upp sig, möjligen med anledning av ett tilltänkt giftermål med en rik arvtagerska.

Okänd konstnär, Porträtt av Cassiano dal Pozzo (1588–1657), 1620-talet. Foto: Cecilia Heisser/Nationalmuseum.

Tecknat porträtt av Cassiano dal Pozzo till Nationalmuseum

Nationalmuseum har förvärvat ett porträtt som föreställer kulturpersonligheten och konstsamlaren Cassiano dal Pozzi. Det är tecknat i rödkrita och utfört någon gång på 1620-talet av en okänd konstnär. Sedan tidigare finns det endast ett känt porträtt av dal Pozzo och som är utfört ungefär tio år senare.

Camille Claudel, Dröm vid brasan, 1899–1905. Foto: Viktor Fordell/Nationalmuseum.

Nationalmuseum förvärvar skulptur av Camille Claudel

Nationalmuseum har för första gången förvärvat en skulptur av Camille Claudel, en av det sena 1800-talets mest banbrytande konstnärer. I sina skulpturer utforskade hon sitt skapande och egna erfarenheter och utvecklade en starkt personlig stil som bröt med tidigare traditioner. Förvärvet är en symbolisk och prestigefull kulmen på en mångårig satsning på kvinnliga skulptörer av Nationalmuseum.

Arbete i Gustavsbergs porslinsfabrik. © Villeroy & Boch Gustavsberg AB.

Badrum för alla! öppnar på Gustavsbergs Porslinsmuseum den 3 juni

Utställningen Badrum för alla! handlar om badrummets historia och resan från ”Lort-Sverige” till designade badrum för alla. Den följer utvecklingen under 1900-talet, hur industridesignen växte fram och produktionen av sanitetsporslin startade i Gustavsberg. Utställningen ger inblickar i designprocessens steg från idé till verklighet, där ergonomi och materialkunskap är viktiga komponenter.

Emily Erb, Lady Liberty, 2017 och Mark Burns, Old Queen, 1998. Foto: Viktor Fordell/Nationalmuseum.

Utställningen Beauty and the Unexpected öppnar på Nationalmuseum den 30 mars

Beauty and the Unexpected innehåller modernt och samtida amerikanskt konsthantverk som har valts ut av före detta galleristen och konsthantverksexperten Helen W. Drutt English. I utställningen visas 81 föremål såsom smyckekonst, stolar, keramik, vägginstallationer och textilier från 1950-talet till idag.

Peter Adolf Hall, Självporträtt, ca 1780. Foto: Bodil Karlsson/Nationalmuseum.

Utställning om mysteriet med miniatyrmålaren Peter Adolf Hall öppnar den 23 mars

Den 23 mars öppnar Nationalmuseum en utställning om den svenske miniatyrmålaren Peter Adolf Hall. Under senare delen av 1700-talet revolutionerade han porträttminiatyren i Paris och rönte stora framgångar. Men det är fortfarande ett mysterium varifrån Hall fick inspirationen att utveckla den innovativa teknik inom miniatyrmåleriet som gjorde honom berömd och som influerade flera efterföljande kons

Ernst Josephson, Extatiska huvuden (detalj). Foto: Erik Cornelius/Nationalmuseum.

Nationalmuseum lånar ut verk till utställningen Swedish Ecstasy i Bryssel

Den 17 februari öppnar Swedish Ecstasy på Bozar i Bryssel. I utställningen visas svenska konstnärer vars konst har en utgångspunkt i mysticism och andlighet. Nationalmuseum är samarbetspartner i projektet och lånar ut 40 verk av Carl Fredrik Hill, Ernst Josephson och August Strindberg.

Johan Johnsen, Stilleben med blomsterbukett upphängd i rött band. Foto: Erik Cornelius/Nationalmuseum.

Utställningen Trädgården öppnar på Nationalmuseum den 23 februari

Trädgården – konst och natur under sex sekler visar hur trädgården skildrats i konsten under olika perioder. I utställningen visas mer än 300 målningar, teckningar, konsthantverk och skulptur. Bland konstnärerna finns namn som Watteau, Boucher, Oudry, Le Nôtre, Monet och Carl Larsson men även samtida konstnärer som Peter Frie och Emma Helle.

Tekanna Kobolt. Karin Björquist arbetar med verk till sin första utställning på NK, 1957.

Utställning om Karin Björquist öppnar på Gustavsbergs Porslinsmuseum den 30 oktober

Utställningen Karin Björquist – en tanke tar form visar en av 1900-talets främsta svenska formgivare och Gustavsbergs första kvinnliga konstnärliga ledare. I utställningen går det att följa skapandeprocessen genom skisser och modeller till den färdiga produkten. Allt från Nobelservisen till stapelbara kaffekoppar och offentliga miljöer såsom Mariatorgets tunnelbanestation.

Engångstoalett Peepoo, foto: Maria Berndtsson/Peepoople. Sladden The Power Aware Cord, foto: RISE Interactive/Poweraware AB.

Nationalmuseum ställer ut smart svensk design på Malmö Airport

Designvärlden befinner sig i en spännande fas med tekniska möjligheter men också stora utmaningar för att skapa ett hållbart samhälle. Utställningen Crossing Borders – Smart Design visar svenska designprodukter inom digital kommunikation, digital produktion samt design för hållbar utveckling. Utställningen kommer att möta alla resenärer som flyger från Malmö Airport.

Från vänster: engångstoalett Peepoo, foto Maria Berndtsson/Peepoople, och sladden The Power Aware Cord, foto: RISE Interactive/Poweraware AB.

Nationalmuseum ställer ut smart svensk design på Göteborg Landvetter Airport

Utställningen Crossing Borders – Smart Design visar svenska designprodukter inom digital kommunikation, digital produktion samt design för hållbar utveckling. Utställningen, som öppnar 29 september, kommer att möta alla resenärer som ankommer till Göteborg Landvetter Airport och är ett samarbete mellan Nationalmuseum och Swedavia.

Från vänster: engångstoalett Peepoo, foto Maria Berndtsson/Peepoople, och sladden The Power Aware Cord, foto: RISE Interactive.

Påminnelse pressvisning: Nationalmuseum ställer ut smart svensk design på Arlanda

Utställningen Crossing Borders – Smart Design visar svenska designprodukter inom digital kommunikation, digital produktion samt design för hållbar utveckling. Utställningen, som invigs den 28 juni, kommer att möta alla resenärer som flyger från Terminal 5 på Stockholm Arlanda Airport och är ett samarbete med Swedavia.

Från vänster: engångstoalett Peepoo, foto Maria Berndtsson/Peepoople, och sladden The Power Aware Cord, foto: RISE Interactive/Poweraware AB.

Nationalmuseum ställer ut smart svensk design på Arlanda

Designvärlden befinner sig i en spännande fas med tekniska möjligheter men också stora utmaningar för att skapa ett hållbart samhälle. Utställningen Crossing Borders – Smart Design visar svenska designprodukter inom digital kommunikation, digital produktion samt design för hållbar utveckling. Utställningen, ett samarbete med Swedavia, invigs 28 juni på Stockholm Arlanda Airport.

Visa mer