Gå direkt till innehåll

Regioner: Stockholm

Pierre Bonnard - Soleil couchant (1912). The Kunsthaus, Zürich.

Inbjudan: Pressvisning av utställningen Bonnard och Norden

Pierre Bonnard var en av 1900-talets mest inflytelserika konstnärer som valde en egen väg, oberörd av den moderna konstens ismer. I färgskimrande bilder fångade han hemmet, familjen, trädgården, gatuvimlet, och utsikten mot havet. De senaste åren har utställningar med Bonnards måleri blivit stora publiksuccéer runtom i världen.
Nationalmuseums utställning Bonnard och Norden är den första i Sve

Pierre Bonnard - Sous l'arbre (1915). Christies, New York.

Utställningen Bonnard och Norden öppnar på Nationalmuseum den 20 februari

Pierre Bonnard var en av 1900-talets mest inflytelserika konstnärer. I färgskimrande bilder fångade fransmannen det han hade närmast: hemmet, familjen, trädgården, gatuvimlet, och utsikten mot havet. De senaste åren har utställningar med Bonnards måleri blivit stora publiksuccéer runtom i världen. Nationalmuseums utställning är den första i Sverige på över sjuttio år. För första gången presenteras

Foto: Elisabeth Toll

Vårdskjortor får nytt liv som designade arbetskläder på Nationalmuseum

Efter sex år i samma jackor byter Nationalmuseums frontpersonal om. I ett samarbete med designduon Beskow von Post, får skjortor från vårdsektorn nytt liv genom ett cirkulärt koncept. Ihop med resttyger i ull från inredning i museet publika miljöer har en ny kollektion formgetts och sytts upp till nya arbetskläder.

Pierre Bonnard, Trappa i konstnärens trädgård, 1942/1944. Foto: Courtesy National Gallery of Art, Washington

Utställningar på Nationalmuseum 2025

Under det kommande året fortsätter Nationalmuseum att fördjupa bilden av efterfrågade konstnärer i samlingarna, samverka med andra nordiska och europeiska museer samt inkludera nutida konstutövare i de tillfälliga utställningarna.

Mikael Jansson, Max Martin (Martin Sandberg, f. 1971) 2024 års hedersporträtt, Statens porträttsamling (bilden är beskuren).

Årets hedersporträtt är Max Martin

Hedersporträttet för 2024 visar låtskrivaren och musikproducenten Max Martin. Porträttet är utfört av fotograf Mikael Jansson. Hedersporträttet blir en del av Statens porträttsamling och avtäcks på Gripsholms slott den 13 oktober.

Bruno Liljefors, Rävfamilj, signerad 1886, olja på duk.

Bruno Liljefors-utställning på Petit Palais i Paris

I samarbete med Nationalmuseum öppnar konstmuseet Petit Palais i Paris tisdagen den 1 oktober, en stor utställning tillägnad målaren Bruno Liljefors (1860–1939). Efter två utställningar ägnade åt målarna Carl Larsson (2014) och Anders Zorn (2017), bildar presentationen det sista kapitlet i programmet som fokuserar på den illustra trion känd som ”ABC”, en kombination av initialerna i deras förnamn.

Till vänster: Caspar David Freidrich, Två män som betraktar månen. Till höger: Gustav Adolph Hennig, Läsande flicka, 1828. Bilderna är beskurna.

Nationalmuseum öppnar dörrarna till romantikens omvälvande bildvärld

I höst visar Nationalmuseum storsatsningen Romantiken – ett sätt att se. Det är en utställning som med full kraft bjuder in besökaren att uppleva konsten från brytningstiden omkring år 1800, då både konsten och konstnärsrollen påverkades av idéer som främjade det fria tänkandet, den individuella erfarenheten och det kreativa sinnet. Den pågår från den 26 september till den 5 januari 2025.

Läckö slott flankerat av en målning av  Fyrverkeri från Castel S. Angelo i Rom till vänster och ett fotografi av Sara Danius i en klänning från en Nobelmiddag till höger.

Fest – konsten att roa sig! Ny sommarutställning på Läckö slott vid Vänerns strand

Läckö slotts sommarutställning "Fest – konsten att roa sig", med verk ur Nationalmuseums samlingar, kretsar kring olika sätt att roa sig och skapa feststämning. Årets tema är valt då Nationalmuseum har samarbetat med Stiftelsen Läckö slott i 25 år. Genom uppbyggda miljöer och design- och konsthantverksföremål från ger utställningen en bild av festligheter genom 500 år.

Eugène Jansson, En majdemonstration, 1896–1901, bilden är beskuren.

Konstnären Eugène Jansson visar engagemang för arbetsrörelsen i nytillskott till Nationalmuseums samlingar

Nationalmuseum har förvärvat ett nyckelverk av Eugène Jansson föreställande en förstamajdemonstration. För många är konstnären Eugène Jansson känd som ”blåmålaren” med sina stämningsmättade stadsvyer och skildringar av nakna atleter i blå kolorit. Den nyförvärvade målningen representerar en mindre känd men viktig aspekt av Janssons produktion som kretsar kring hans engagemang för arbetarrörelsen.

Gunnar G:son Wennerberg i sin ateljé år 1900 på Gustavsbergs Porslinsfabrik i färd med att skapa den gröna vasen till höger.

Ny utställning på Gustavsbergs Porslinsmuseum: Wennerberg – naturen flyttar in

Upptäck en blomstrande formskatt från förra sekelskiftet. Med prunkande dekorer för Gustavsberg kom Gunnar G:son Wennerberg att bli en av Sveriges mest omtyckta formgivare vid förra sekelskiftet. Möt honom här som blomstermålare, konstnär i industrin och en formgivare som lät naturen flytta in. Utställningen öppnar på Gustavsbergs Porslinsmuseum 1 juni och pågår till våren 2025.

Britta Marakatt-Labba, Máilmmi liegganeapmi (Global uppvärmning II), 2021. Foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum

Verk av Britta Marakatt-Labba nyligen förvärvat till Nationalmuseum

För den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba, som lever nära naturen, blir förändringarna i den globala uppvärmningens spår alltmer uppenbara. Tack vare Nationalmusei Vänner Bengt Julins fonds mycket generösa gåva ingår hennes verk Máilmmi liegganeapmi (Global uppvärmning II) numera i Nationalmuseums samlingar.

Harriet Backer, Barnedåp i Tanum Kirke, 1892. Olja på duk. Nasjonalmuseet, Oslo. Foto:Nasjonalmuseet/Børre Høstland

Utställningen Harriet Backer öppnar på Nationalmuseum den 22 februari 2024

Under våren och sommaren visar Nationalmuseum en utställning om Harriet Backer, en av Norges mest omtyckta konstnärer. Hennes stämningsfulla bilder av hemmiljöer hör till höjdpunkterna i den nordiska konsten från tiden kring år 1900. Utställningen är ett samarbete mellan Nasjonalmuseet i Oslo, Kode i Bergen, Musée d’Orsay i Paris och Nationalmuseum.

Carl Larsson, Jenny Lind. En av tre samramade lunetter, 1896–97. Akvarell, tusch, blyerts och täckvitt på papper. NMB 2835C.

Skisser av Carl Larsson förvärvade till Nationalmuseums samlingar

I Kungliga Operans foajé i Stockholm målade Carl Larsson några av sina bästa verk för offentlig miljö med bilder ur musikteaterns historia. Nu har Nationalmuseum förvärvat nio akvarellskisser till foajéns takplafond och väggfält, daterade 1896–97, som visar konstnärens slutgiltiga projekt.

Lisa Larson, Okända Djur. Foto: Amanda Wendelius/Nationalmuseum.

Okända djur av Lisa Larson exklusivt i Nationalmuseums shop

Keramikern Lisa Larson har släppt fyra nya fantasidjur i serien Okända Djur. Från den 1 december går Olga, Olivia, Omar och Otis att köpa på Nationalmuseum och Gustavsbergs Porslinsmuseum samt i webshoppen. Nationalmuseum har exklusiv rätt till försäljningen under första året.

Visa mer