Pressmeddelande -
Årets hedersporträtt är Max Martin
Hedersporträttet för 2024 visar låtskrivaren och musikproducenten Max Martin. Porträttet är utfört av fotograf Mikael Jansson. Hedersporträttet blir en del av Statens porträttsamling och avtäcks på Gripsholms slott den 13 oktober.
Som låtskrivare och musikproducent har Max Martin (Martin Sandberg) sedan slutet av 1990-talet nått exceptionella framgångar. Han har skrivit musik åt en lång rad av vår tids allra största stjärnor, som Adele, Katy Perry, Taylor Swift, The Weeknd och Ariana Grande. Idag nämns han ofta som den mest inflytelserike låtskrivaren och producenten i världen. Han har fått en mängd priser och utmärkelser för sitt arbete, och 2016 mottog han Polarpriset. Max Martin var under 1990-talet del av det legendariska musikproducentkollektivet Cheiron i Stockholm, som leddes av Denniz Pop (Dag Volle). Där fick han sin första riktigt stora framgång med Britney Spears Baby one more time, en låt som nådde förstaplatsen på den amerikanska Billboard Hot 100-listan. Sedan dess har Max Martin som låtskrivare haft ytterligare 26 förstaplaceringar.
Porträttet av Max Martin är utfört av Mikael Jansson, som också han är mycket framgångsrik på en internationell scen sedan flera decennier. Som modefotograf har han arbetat för magasin som Vogue, Interview och Harper’s Bazaar, och givit ut ett flertal böcker och producerat utställningar som fått stor uppmärksamhet. Bland utställningarna kan nämnas Witnesses, som visade porträtt av personer som överlevt förintelsen.
Max Martin säger i ett uttalande att han känner sig hedrad och tacksam att få bli en del av Statens porträttsamling:
– Med tanke på vilka som avbildats tidigare så känns det nästan overkligt att en hårdrockare från Stenhamra får flytta in på Gripsholms slott. Att dessutom få samarbeta med en av vår tids främsta porträttörer, Mikael Jansson, gör det såklart extra speciellt.
Porträttet av Max Martin innehåller raffinerade detaljer som man kanske inte omedelbart ser. T-tröjan är förstås en hyllning till Prince, en av Martins stora förebilder. Men tröjans motiv är också en del av kompositionen. Martins händer – som tycks röra sig till musik – samspelar med Prince hand. Medan Martin blundar tittar Prince ena öga ut ur bilden och möter betraktaren.
Statens porträttsamling på Gripsholms slott är världens äldsta nationella porträttgalleri och öppet för besök. Det grundades år 1822 och förvaltas av Nationalmuseum. Sedan 1959 utökas porträttsamlingen varje år med ett antal verk varav ett är ett hedersporträtt – föreställande någon välförtjänt svensk kvinna eller man - donerat av Föreningen Gripsholms Slotts Vänner. Val av modell och konstnär sker i samarbete med Nationalmuseum. Föreningen tillkom år 1937 i syfte att främja Gripsholms slotts och dess samlingars bestånd och förkovran. I porträttsamlingen finns över 5000 porträtt av svenska personer. Tidigare hedersporträtt är bland andra av Benny Andersson, Alice Babs, Ingmar Bergman, Hédi Fried, Britta Marakatt-Labba, Alva Myrdal, Birgit Nilsson och Svante Pääbo.
Pressbevakning och ackreditering
Porträttet avtäcks söndagen den 13 oktober kl. 11:30 i Rikssalen på Gripsholms slott, Mariefred, i närvaro av Max Martin och Mikael Jansson. Efter avtäckning leder Nationalmuseums utställningschef Per Hedström ett samtal med Max Martin och Mikael Jansson. Observera att inga intervjuer ges.
Obs! Föranmälan för press och media som vill närvara sker till Josefine Lindqvist, Gripsholms slott, Kungliga Hovstaterna, josefine.lindqvist@kungahuset.se
För mer information
Nationalmuseum
Pressfunktionen
press@nationalmuseum.se
Telefon 08-5195 4400
Kungliga Hovstaterna
Morgan Gerle
morgan.gerle@kungahuset.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Nationalmuseum är Sveriges konst- och designmuseum. Museets samlingar omfattar cirka 700 000 föremål och innehåller måleri, skulptur, teckningar och grafik från 1500-talet till sekelskiftet 1900, samlingarna av konsthantverk och design sträcker sig ända fram till idag. Nationalmuseum är en statlig myndighet vars uppdrag är att vårda och tillgängliggöra konsten i samlingarna samt främja konsten, konstintresset och konstvetenskapen.