Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Nationalmuseum får amerikansk vänförening

Nationalmuseum har fått en amerikansk vänförening i stiftelsen The American Friends of the Nationalmuseum of Sweden Foundation. Stiftelsen, som har bildats under våren, ska bland annat främja Nationalmuseums arbete genom stöd till nyförvärv av konst och design.

© Olle Hamngren, ”Göran Persson”. 2017 års hedersporträtt, Statens porträttsamling.

Göran Persson årets hedersporträtt

Lördag den 3 juni avtäcks 2017 års hedersporträtt på Gripsholms slott. Modellen på årets hedersporträtt är den socialdemokratiske politikern och tidigare statsministern Göran Persson. Porträttet är utfört av konstnären Olle Hamngren som i en illusionistisk stil skapat en värdig målning med många bottnar.

Nationalmuseum har bjudits in till International Legal Forum i Sankt Petersburg

Nationalmuseums överintendent Berndt Arell har bjudits in att delta i konferensen Saint Petersburg International Legal Forum under programpunkten ”Kommer kulturutbytet mellan USA och Ryssland återställas?”. Berndt Arells föredrag med temat ”Samarbeten - Nationalmuseum och ryska kulturinstitutioner” tar upp den olösta frågan om inlån av konst från statliga ryska museer.

Hanna Hedman, North, halssmycke, 2015. Foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum

Nyförvärv: halssmycke North av Hanna Hedman

Nationalmuseum har förvärvat ett halssmycke från 2015 av konstnären Hanna Hedman (född 1980). Verket North är utfört av ren- och fårskinn samt horn av ren, älg och hjort. Materialen anknyter till konstnärens bakgrund i Norrbotten. Hanna Hedman är även aktuell i Nationalmuseums utställning Transformations som snart öppnar i Venedig.

Från vänster: kronkåsa, okänd upphovsman, 1589, tillhör Nationalmuseum; Ru Runeberg ”The fool on the hill”, socker och saltskål, privat; Lars Anders Hahnstedt, kaffekanna, 1780, tillhör Nationalmuseum.

Nationalmuseum ställer ut silver från Finland på Läckö slott

Den 10 juni öppnar utställningen Tre kronor - Made in Finland med silverskatter från Finland på Läckö Slott i Västergötland. Utställningen handlar om det för många svenskar okända, men ypperliga silver som framställdes i Finland fram till rikssprängningen 1809. Över 150 nummer ingår och är huvudsakligen generösa lån från flera finländska museer och privata samlingar.

Uppdaterad färgsättning lyfter fram konstupplevelsen i nyrenoverade Nationalmuseum

Parallellt som renoveringen av museibyggnaden på Blasieholmen i Stockholm pågår har skilda yrkeskårer inom Nationalmuseum utvecklat koncept för museiupplevelsen. Ett nytt färgprogram har tagits fram för att förstärka konstupplevelsen. I slutet på året överlämnar Statens fastighetsverk den nyrenoverade byggnaden och efter installationer och inflyttning öppnar museet igen för besökarna hösten 2018.

Hanna Hedman, ”While they await extinction”, 2011, brosch; silver, koppar och färg. Foto: Sanna Lindberg

Nationalmuseum ställer ut svensk smyckeskonst i Venedig

Utställningen ”Transformations - Six Artists from Sweden” öppnar den 11 maj i Museo Palazzo Mocenigo, ett renässanspalats i centrala Venedig. De sex smyckeskonstnärerna Tobias Alm, Sara Borgegård Älgå, Hanna Hedman, Catarina Hällzon, Agnes Larsson och Märta Mattsson bidrar tillsammans med 57 verk i utställningen som pågår samtidigt som Venedigbiennalen.

Eugen Napoleon Neureuther, Utsikt mot Pincio och Palazzo Zuccari, Rom 1837.  Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum

Nyförvärv: Eugen Napoleon Neureuther, Utsikt mot Pincio och Palazzo Zuccari, Rom

Nationalmuseum har förvärvat en romersk stadsutsikt från 1837 av den tyske målaren Eugen Napoleon Neureuther. Han var huvudsakligen verksam i München, men gjorde en resa i Italien under åren 1837–1838. Målningen med vyn från konstnärskvarteren upp mot Pincio-kullen tillkom under hans tid i Rom.

Ny grafisk profil och visuellt  identitet, för Nationalmuseum - Sveriges konst- och designmuseum, framtagen i samarbete med den brittiska designbyrån Hat-trick.

Nationalmuseums nya grafiska profil

Nationalmuseum har tagit fram en ny visuell identitet som en följd av utveckling av vision och varumärke. Den brittiska designbyrån Hat-trick står bakom det nya grafiska programmet som ska stärka bryggan mellan tradition och förnyelse.

Gunnel Nyman, Barokki, vas, glas, 1946 samt Paavo Tynell, Snowflake, ljuskrona, mässing. Foto: Rauno Träskelin

Hundra år av finsk design i avslutande utställning på Nationalmuseums tillfälliga designarena i Stockholm

I den avslutande utställningen på Nationalmuseum Design speglas den framväxande form- och hantverksnationen Finland från sekelskiftet 1900 till idag. Via en privatsamling av design- och konsthantverk ges en inblick i innovation, teknik, utveckling och estetik åren strax före men främst efter Finlands självständighet. Hundra år av finsk design – ur Rafaela & Kaj Forsbloms samling öppnar 20 juni.

Kerstin Hörlin-Holmquist, Onkel Adam, 1965. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum.

​Nyförvärv: Fåtölj Onkel Adam av Kerstin Hörlin-Holmquist

Nationalmuseum har förvärvat fåtöljen Onkel Adam, en designklassiker av Kerstin Hörlin-Holmquist. Hon blev det stora namnet som formgivare av möbler och textilier under 1950- och 1960-talen, bland annat för Nordiska Kompaniet. Det dröjde dock till år 2000 innan någon av hennes möbler förvärvades av Nationalmuseum. Nu har ytterligare en av hennes mer betydande skapelser införlivats i samlingarna.

Visa mer