Pressmeddelande -
Uppdaterad färgsättning lyfter fram konstupplevelsen i nyrenoverade Nationalmuseum
Parallellt som renoveringen av museibyggnaden på Blasieholmen i Stockholm pågår har skilda yrkeskårer inom Nationalmuseum utvecklat koncept för museiupplevelsen. Ett nytt färgprogram har tagits fram för att förstärka konstupplevelsen. I slutet på året överlämnar Statens fastighetsverk den nyrenoverade byggnaden och efter installationer och inflyttning öppnar museet igen för besökarna hösten 2018.
Förnyelse med avstamp i arkivstudier
Nationalmuseums intendenter, arkitekturhistoriker och utställningsdesigner har tagit fram ett nytt färgprogram som ska förhöja konstupplevelsen för besökarna. Man har arbetat nära byggnadsantikvarier på Fastighetsverket och på Riksantikvarieämbetet för att skapa en uppdaterad färgsättning inne i byggnaden. Väggarnas färg spelar en central roll för konstupplevelsen och i takt med att nya ideal utvecklats tillbaka har museet målats om.
Anpassad färgsättning framhäver konsten
I arkivhandlingar, fotografier och antikvariska färgundersökningar kan man följa utvecklingen, men även i det nyrenoverade museet finns lagren kvar. Här finns prov på 1860-talets och 1920-talets olika färgprogram samt salar som till följd av 1900-talets moderna ideal målades helt i vitt.
I noteringar från byggnadens nära 20 år långa byggnadstid finns flera förslag på vilka samlingar museets skulle innehålla och hur salarna skulle färgsättas. I förslagen, daterade några år innan öppnandet, är salarna tänkta att målas i olika blå, gula och rödbruna nyanser. När portarna slås upp 1866 är dock merparten av rummen rödbruna och grågröna.
Nya uttryck med historiska referenser
I samband med renoveringen har nu merparten av utställningssalarna fått nya färger som valts för att både framhäva 1800-talsbyggnaden och den konst som ska visas i rummen, vilket blir en ny upplevelse för besökarna. På 1920-talet valdes ljusblå toner för några rum – vilket fått vara kvar – medan de vita väggarna som blev populära i konstmuseer på 1950-talet har fått stå tillbaka för nya uttryck med historiska referenser längre tillbaka.
Trapphallens rödbruna väggar hjälper till att framhäva vita gipsskulpturers former och uttryck. Grågröna väggar ger kontrast till ikoner i rött och guld. Djupblått har valts för att lyfta fram den så kallade Bielkesängens djupröda broderade sammetsklädsel - en av världens bäst bevarade paradsängar från 1600-talet.
En serie av rum har målats i olika nyanser av grönt, gult, rött och rosa som samspelar med färgerna i 1700-talets konst och konsthantverk. Gult ramar in museets samling från tidigt 1800-tal och när kronologin går mot sekelskiftet 1900 framhäver turkosa väggar impressionismens och den samtida formgivningens nya sätt att använda färg och form.
Hur ska konsten presenteras?
Museets rika konst- och designsamlingar kommer att presenteras i flera olika utställningsformer. En av de nya formerna är en kronologisk slinga på två våningsplan. Här ska målningar, skulptur, teckningar och konsthantverk, från samma period, visas sida vid sida – vilket inte var möjligt på samma sätt tidigare på grund av ojämnt klimat. Olika material ställer olika krav på utställningsmiljön. Tack vare att nya klimatanläggningar nu försörjer alla utställningsplan kan olika samlingar visas tillsammans.
Att uppleva byggnaden och konst i dagsljus blir också en förnyelse. Glaset i de tidigare försatta fönstren kan nu filtrera skadligt ljus vilket istället blir del av upplevelsen och också bidrar till lättare orientering i huset. Mer konst på fler ytor kommer att tillgängliggöras. Det görs bland annat genom att skapa rum i rummen, växla kollektioner av konst oftare och presentera samlingarna tätare.
Ett välkomnande entréplan
Ett annat sätt att utveckla museiupplevelsen är att tillåta olika möten genom översiktliga stråk på entréplanet där konstupplevelser med fri entré integreras med erbjudanden i restaurang, café, ateljéer och butik.
Den ena ljusgården förvandlas till en skulpturgård, den sal som vetter mot Museiparken ska inrymma studiesamlingar för främst keramik i tät presentation och en nyöppnad sal tillägnas att väcka barn och ungas intresse för konst.
För mer information kontakta
Lena Munther, chef Kommunikationsenheten Nationalmuseum, 0708-55 99 96, press@nationalmuseum.se
Helena Kåberg, intendent, arkitektur- och designhistoriker, Nationalmuseum,0766-318636, helena.kaberg@nationalmuseum.se
Åsa Carlberg, pressekreterare Statens fastighetsverk, 010 478 76 00, asa.carlberg@sfv.se
Statens fastighetsverks pressfilm, sifferfakta om projektet:
http://www.sfv.se/sv/fastigheter/pagaende-byggprojekt/stockholm/renovering/
Ämnen
Regioner
Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2018. Verksamheten fortgår genom samarbeten både i Sverige och utomlands och med tillfälliga utställningar på Nationalmuseum Design på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet och Grand Hôtel Stockholm. Verksamheten får också stöd av FCB Fältman & Malmén.