Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

​Berättelser i en låda på Nationalmuseum

​Berättelser i en låda på Nationalmuseum

Sju elever från Riksgymnasiet för rörelsehindrade i Stockholm presenterar resultatet av ett terminslångt projekt tillsammans med Nationalmuseum och Artikel 31. Utgångspunkten har varit upplevelsen av Auguste Rodins skulpturer och för varje elev att hitta och gestalta sin egen berättelse. Verken visas nu i en utställning i Nationalmuseums ateljé på Konstakademien.

Ammy Olofsson, Growing Computers, Connecting Bodies, Cutting the Cord, 2016. Annika Liljedahl, Cirkulationsplats-Blodomlopp-Växtlighet, 2010.​

Påminnelse pressvisning Förkroppsligat 2 september

Den 2 september öppnar Nationalmuseum Design utställningen Förkroppsligat med verk som ifrågasätter den traditionella synen på konsthantverk. Gemensamt för konstnärerna är intresset för det kroppsliga, ofta relaterat till samhällsfrågor som identitet, kroppsfixering, objektifiering och maktstrukturer.

Ammy Olofsson, Growing Computers, Connecting Bodies, Cutting the Cord, 2016. Annika Liljedahl, Cirkulationsplats-Blodomlopp-Växtlighet, 2010.

​Inbjudan pressvisning Förkroppsligat 2 september

Den 2 september öppnar Nationalmuseum Design utställningen Förkroppsligat med verk som ifrågasätter den traditionella synen på konsthantverk. Gemensamt för konstnärerna är intresset för det kroppsliga, ofta relaterat till samhällsfrågor som identitet, kroppsfixering, objektifiering och maktstrukturer.

​Fritz von Dardel, John Panzio Tockson (omkr. 1838-1886), Karl XV:s kammarlakej. Foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum.

​Nyförvärv: Fritz von Dardels porträtt av John Panzio Tockson

Nationalmuseum har förvärva tett porträtt av John Panzio Tockson utfört av konstnären och hovmannen Fritz von Dardel. I motsats till många andra av Dardels mer karikerande och stereotypa framställningar av Karl XV:s kammarlakej,ger denna akvarellerade pennteckningen ovanligt levande bild av Tockson som individ.Här ses han klädd i sin karaktäristiska orientaliserande röda dräkt med fez.

Henrik Thor-Larsen, Ovalia, cirka 1968-70. Tillverkad av Torlan i Staffanstorp.

Nyförvärv: Fåtölj Ovalia av Henrik Thor-Larsen

​Nationalmuseum har förvärvat ett exemplar av den äggformade fåtöljen Ovalia som är formgiven av Henrik Thor-Larsen. Fåtöljenblev en succé när den lanserades på Skandinaviska Möbelmässan 1968. Det förvärvade exemplaret är från slutet av 1960-talet och hör till de tidigast tillverkade.

Nationalmuseum i Almedalen

Nationalmuseum i Almedalen

Nationalmuseum finns på plats i Visby under Almedalsveckan och deltar i seminarier och samtal samt med ett boktält där ett urval av museets publikationer presenteras.

Tapetsvit tillverkad vid Beauvais efter förlaga av Jean Baptiste Monnoyer, 1695.

​Nationalmuseum förvärvar och återför kulturarv

Nationalmuseum har genom en generös donation lyckats förvärva fyra vävda tapeter från Beauvais med en ovanligt väldokumenterad tillkomsthistoria och återföra dem till Sverige. De beställdes 1695 av Carl Piper till hans palats i Gamla stan i Stockholm. Tapeterna är i fantastiskt skick och har de senaste drygt hundra åren befunnit sig i Danmark och USA.

Ammy Olofsson, Growing Computers, Connecting Bodies, Cutting the Cord, 2016. Annika Liljedahl, Cirkulationsplats-Blodomlopp-Växtlighet, 2010.

​Kroppen i fokus på Nationalmuseum Design

I höst visar Nationalmuseum Design utställningen Förkroppsligat med verk som ifrågasätter den traditionella synen på konsthantverk. Gemensamt för konstnärerna är intresset för det kroppsliga, ofta relaterat till samhällsfrågor som identitet, kroppsfixering, objektifiering och maktstrukturer. Verken rör sig i gränslandet mellan det yttre och det inre, huden och organen.

Carl Julius von Leypold, Ek och björk, 1832. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum

​Nyförvärv: Tre exempel på Dresden-romantik

Nationalmuseum har förvärvat tre exempel på Dresden-romantikens bildkonst. Fantasi från Alperna av Carl Gustav Carus, Ek och björk av Carl Julius von Leypold och Dresden i solnedgång av Knud Baade. Tillsammans med de verk av Johan Christian Dahl som sedan tidigare finns i samlingen går det nu att på ett mångsidigt sätt presentera ett viktigt skede i den nordeuropeiska konsthistorien.

Märta Mattsson, foto: Emma Fredriksson. Wings, foto: Märta Mattsson.

​Märta Mattsson är årets Unga konsthantverkare

2016 års Unga konsthantverkare är smyckekonstnären Märta Mattsson från Stockholm. Fascinerad av naturens under omvandlar hon döda djur och insekter till smycken och ger det som annars skulle förmultna ett nytt liv. Stipendiet är på 100 000 kronor och delas ut av Bengt Julins Fond som ingår i Nationalmusei Vänner vid en ceremoni den 14 november.

​Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum

Utställningen Ingegerd Råman öppnar den 3 juni

Den 3 juni öppnar Ingegerd Råman på Nationalmuseum Design. I utställningen presenterar en av Sveriges mest tongivande formgivare ett personligt urval av uppdrag och uppgifter som hon kommenterar genom skisser, filmer och texter. Utställningen är ett samarbete med Vandalorum där den även kommer att visas under hösten.

Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum

Inbjudan pressvisning Ingegerd Råman den 3 juni

​Den 3 juni öppnar Ingegerd Råman på Nationalmuseum Design. I utställningen presenterar en av Sveriges mest tongivande formgivare ett personligt urval av uppdrag och uppgifter som hon kommenterar genom skisser, filmer och texter. Utställningen är ett samarbete med Vandalorum där den även kommer att visas under hösten.

Visa mer