Gå direkt till innehåll
Ammy Olofsson, Growing Computers, Connecting Bodies, Cutting the Cord, 2016. Annika Liljedahl, Cirkulationsplats-Blodomlopp-Växtlighet, 2010.​
Ammy Olofsson, Growing Computers, Connecting Bodies, Cutting the Cord, 2016. Annika Liljedahl, Cirkulationsplats-Blodomlopp-Växtlighet, 2010.​

Pressmeddelande -

Påminnelse pressvisning Förkroppsligat 2 september

Den 2 september öppnar Nationalmuseum Design utställningen Förkroppsligat med verk som ifrågasätter den traditionella synen på konsthantverk. Gemensamt för konstnärerna är intresset för det kroppsliga, ofta relaterat till samhällsfrågor som identitet, kroppsfixering, objektifiering och maktstrukturer.

Höstens utställning på Nationalmuseum Design rör sig i gränslandet mellan konst och konsthantverk och utmanar den traditionella synen på vad konsthantverk kan vara. Gemensamt för de tolv medverkande konstnärerna är intresset för kroppen och det kroppsliga. Det finns verk som anammar det senaste inom interaktiv, innovativ ljusteknik som kräver våra kroppars beröring för att fungera. Det finns också verk inspirerade av biohackare som lyfter transhumanismens idé om människan och kroppen som en pågående process där teknik kan utveckla och förändra människan.

I utställningen finns det också en lekfullhet och interaktion med besökarna. Den mäktiga orgeln talar till oss genom pipor formade som människostrupar och spelar efter hur vi sätter våra fötter. Andra verk lyfter frågor som skaver i vår samtid. Om hur kvinnor upplever att vara objektifierade och feministiska strategier som motstånd. Hur psykisk smärta gestaltas i fysiska objekt som uttrycker frustration och instängda känslor. Hur cancerbehandling ger upphov till verk som berör. Det är verk i gränslandet mellan det yttre och det inre, huden och organen.

Konstnärerna spänner tidsmässigt från Annika Liljedahl som gick på Konstfack på 1960-talet till Ammy Olofsson som gick ut därifrån i maj och Maja Michaelsdotter Eriksson som nu går masterprogrammet på HDK i Göteborg.

Medverkande konstnärer
Ammy Olofsson
Annika Liljedahl
Christian-Pontus Andersson
Daniela Hedman
Emma Linde
Jens Peterson-Berger och Olov Ylinenpää
Maja Michaelsdotter Eriksson
Malin Bobeck
Matilda Kästel
Märit Runsten
Per B Sundberg

Utställningen Förkroppsligat. Pågående konsthantverk i gränslandet visas på Nationalmuseum Design i Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm från 2 september 2016 till 15 januari 2017.

Pressvisning
Utställningen visas för press fredag den 2 september kl 10.00. De medverkande konstnärerna kommer att vara på plats. Ingång från Plattan, ta hissen upp till våning 4. Anmälan sker senast 31 augusti till Hanna Tottmar, pressansvarig Nationalmuseum, press@nationalmuseum.se, 0767-23 46 32.

Programverksamhet
Designsamtalet
Samtal med inbjuden gäst inför publik i Loungen 4/10, 1/11 och 6/12 kl 17.30.

Höstlov
Aktiviteter i Loungen för lovlediga barn vecka 44.

Workshop: Förkroppsligade ljud
Skapa en interaktiv ljudskulptur tillsammans med konstnärsduon I skogen ibland. I Loungen för ålder 7 år och uppåt 19-20/11 kl 11-16.

För utförligt program se vår hemsida www.nationalmuseum.se.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2018. Verksamheten fortgår genom samarbeten både i Sverige och utomlands och med tillfälliga utställningar på Konstakademien, Fredsgatan 12 och Nationalmuseum Design på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet och Grand Hôtel Stockholm. Verksamheten får också stöd av FCB Fältman & Malmén.

 

Kontakter

Pressansvarig

Pressansvarig

Presskontakt 08-5195 4400

Relaterat innehåll

Ammy Olofsson, Growing Computers, Connecting Bodies, Cutting the Cord, 2016. Annika Liljedahl, Cirkulationsplats-Blodomlopp-Växtlighet, 2010.

​Kroppen i fokus på Nationalmuseum Design

I höst visar Nationalmuseum Design utställningen Förkroppsligat med verk som ifrågasätter den traditionella synen på konsthantverk. Gemensamt för konstnärerna är intresset för det kroppsliga, ofta relaterat till samhällsfrågor som identitet, kroppsfixering, objektifiering och maktstrukturer. Verken rör sig i gränslandet mellan det yttre och det inre, huden och organen.