Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

© Thron Ullberg, Barbro Osher, 2016.

​Barbro Osher årets hedersporträtt

Lördag den 28 maj avtäcks 2016 års hedersporträtt på Gripsholms slott. I år föreställer det professor Barbro Osher, Sveriges generalkonsul i San Francisco och generös donator. Porträttet är utfört av Thron Ullberg som på ett kongenialt sätt fångar både modellens blygsamma framtoning och hennes verksamhet som mecenat.

Dawid, Carl XVI Gustaf, 2005.

​Nyförvärv: Fotografiska kungaporträtt i tiden

Med anledning av Carl XVI Gustafs 70-årsdag har Nationalmusei Vänner till Statens porträttsamling på Gripsholms slott överlämnat en gåva bestående av åtta porträtt föreställande H. M. Konungen och medlemmar av kungafamiljen. De fotografiska porträtten är utförda av fyra namnkunniga svenska fotografer: Dawid (Björn Dawidsson), Bruno Ehrs, Thron Ullberg och Mattias Edwall.

​Sveriges bidrag av konstverk till Europeana 280

​Sveriges bidrag av konstverk till Europeana 280

Idag lanseras Europeana 280 som digitalt tillgängliggör över 300 konstverk som har varit avgörande för europeisk konsthistoria. I samarbetet deltar 29 europeiska länder med vardera minst tio konstverk som finns i landet. I Sverige har 14 verk valts ut, från Albertus Pictor i slutet av 1400-talet fram till Nils Dardel i början av 1900-talet.

Giovanni Francesco Barbieri, kallad Guercino, Studie för Herkules i trekvartsfigur, början av 1640-talet. Foto: Cecilia Heisser/Nationalmuseum.

​Nyförvärv: Studie för Herkules i trekvartsfigur av Guercino

Nationalmuseum har förvärvat en modellstudie i rödkrita föreställande Herkules från 1640-talet tecknad av den italienske barockkonstnären Guercino. Teckningen tillhörde på 1700-talet den svenske diplomaten och konstsamlaren Carl Gustaf Tessin och har nu kunnat återförenas med övriga delar av hans stora teckningssamling i museets ägo.

Samlingsbild av föremål i utställningen Juvelerarkonst – preciösa ting från stormaktstid till samtid. Foto: Bodil Beckman.

​Juvelerarkonst på Läckö slott i sommar

Nationalmuseum fortsätter sin satsning på smyckekonst och visar en utställning om juvelerarkonst på Läckö slott i sommar. Totalt är det runt 300 föremål, allt från diadem, halsband, broscher, snusdosor och fickur till porträttminiatyrer från 1650 fram till idag. Materialen varierar från guld, pärlor och diamanter till plast, äggskal och abborrskinn.

Ateljésamtal med KRO/KIF den 15 april

Ateljésamtal med KRO/KIF den 15 april

Alice Bah Kuhnke (MP), kulturminister, Olof Lavesson (M), Rossana Dinamarca (V) och Per Lodenius (C) samtalar om den nationella handlingsplanen för bild- och formkonsten som regeringen aviserat för 2016. Katarina Jönsson Norling och Sanna Svedestedt Carboo för Konstnärernas Riksorganisation (KRO) och Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare (KIF) leder samtalet.

Betzy Ählström, Vas Julkaktus, 1902. Foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum.

​Nyförvärv: Jugendvas i avancerad glasteknik av Betzy Ählström

Nationalmuseum har förvärvat ett unikt glasobjekt formgivet av Betzy Ählström. Vasen Julkaktus är tillverkad 1902 vid Reijmyre glasbruk där hon vistades under en kort men intensiv period. Betzy Ählström är en kvinnlig pionjär i den svenska glashistorien och endast ett fåtal verk är kända av henne.

Påminnelse pressvisning Open Space-Mind Maps 11 mars

Påminnelse pressvisning Open Space-Mind Maps 11 mars

Under våren visar Nationalmuseum Design en utställning om och med samtida, experimentell smyckekonst. Trettio internationella konstnärer visar cirka 160 konceptuella objekt; föremål som expanderar uttryck, form och material. Visning av utställningen för press sker kl 10 den 11 mars.

​Inbjudan pressvisning Open Space-Mind Maps 11 mars

​Inbjudan pressvisning Open Space-Mind Maps 11 mars

Under våren visar Nationalmuseum Design en utställning om och med samtida, experimentell smyckekonst. Trettio internationella konstnärer visar cirka 160 konceptuella objekt; föremål som expanderar uttryck, form och material.

​Museer och gallerier i gemensam satsning på smyckekonst i vår

​Museer och gallerier i gemensam satsning på smyckekonst i vår

För 30 år sedan visades en epokgörande utställning om internationell smyckekonst på Kulturhuset. Nu arrangerar Nationalmuseum en uppföljare, men utställningen står inte ensam. Museer, gallerier och konstnärsorganisationer i Stockholm visar samtidigt viktiga, svenska komplement.

Påminnelse inbjudan pressvisning Konstnären 10 februari

Påminnelse inbjudan pressvisning Konstnären 10 februari

​Nationalmuseum, Moderna Museet och Konstakademien visar styrkan i sina samlingar genom att låta olika epoker mötas i utställningen Konstnären. Den handlar om olika konstnärsroller och de normer, ideal och myter som uppstått kring den. Totalt visas runt 100 verk av flera av konsthistoriens mest kända namn, från Rubens och Rembrandt över Renoir och Picasso till Cindy Sherman.

Visa mer