Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Henrik Thor-Larsen, Ovalia, cirka 1968-70. Tillverkad av Torlan i Staffanstorp.

Nyförvärv: Fåtölj Ovalia av Henrik Thor-Larsen

​Nationalmuseum har förvärvat ett exemplar av den äggformade fåtöljen Ovalia som är formgiven av Henrik Thor-Larsen. Fåtöljenblev en succé när den lanserades på Skandinaviska Möbelmässan 1968. Det förvärvade exemplaret är från slutet av 1960-talet och hör till de tidigast tillverkade.

Nationalmuseum i Almedalen

Nationalmuseum i Almedalen

Nationalmuseum finns på plats i Visby under Almedalsveckan och deltar i seminarier och samtal samt med ett boktält där ett urval av museets publikationer presenteras.

Tapetsvit tillverkad vid Beauvais efter förlaga av Jean Baptiste Monnoyer, 1695.

​Nationalmuseum förvärvar och återför kulturarv

Nationalmuseum har genom en generös donation lyckats förvärva fyra vävda tapeter från Beauvais med en ovanligt väldokumenterad tillkomsthistoria och återföra dem till Sverige. De beställdes 1695 av Carl Piper till hans palats i Gamla stan i Stockholm. Tapeterna är i fantastiskt skick och har de senaste drygt hundra åren befunnit sig i Danmark och USA.

Ammy Olofsson, Growing Computers, Connecting Bodies, Cutting the Cord, 2016. Annika Liljedahl, Cirkulationsplats-Blodomlopp-Växtlighet, 2010.

​Kroppen i fokus på Nationalmuseum Design

I höst visar Nationalmuseum Design utställningen Förkroppsligat med verk som ifrågasätter den traditionella synen på konsthantverk. Gemensamt för konstnärerna är intresset för det kroppsliga, ofta relaterat till samhällsfrågor som identitet, kroppsfixering, objektifiering och maktstrukturer. Verken rör sig i gränslandet mellan det yttre och det inre, huden och organen.

Carl Julius von Leypold, Ek och björk, 1832. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum

​Nyförvärv: Tre exempel på Dresden-romantik

Nationalmuseum har förvärvat tre exempel på Dresden-romantikens bildkonst. Fantasi från Alperna av Carl Gustav Carus, Ek och björk av Carl Julius von Leypold och Dresden i solnedgång av Knud Baade. Tillsammans med de verk av Johan Christian Dahl som sedan tidigare finns i samlingen går det nu att på ett mångsidigt sätt presentera ett viktigt skede i den nordeuropeiska konsthistorien.

Märta Mattsson, foto: Emma Fredriksson. Wings, foto: Märta Mattsson.

​Märta Mattsson är årets Unga konsthantverkare

2016 års Unga konsthantverkare är smyckekonstnären Märta Mattsson från Stockholm. Fascinerad av naturens under omvandlar hon döda djur och insekter till smycken och ger det som annars skulle förmultna ett nytt liv. Stipendiet är på 100 000 kronor och delas ut av Bengt Julins Fond som ingår i Nationalmusei Vänner vid en ceremoni den 14 november.

​Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum

Utställningen Ingegerd Råman öppnar den 3 juni

Den 3 juni öppnar Ingegerd Råman på Nationalmuseum Design. I utställningen presenterar en av Sveriges mest tongivande formgivare ett personligt urval av uppdrag och uppgifter som hon kommenterar genom skisser, filmer och texter. Utställningen är ett samarbete med Vandalorum där den även kommer att visas under hösten.

Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum

Inbjudan pressvisning Ingegerd Råman den 3 juni

​Den 3 juni öppnar Ingegerd Råman på Nationalmuseum Design. I utställningen presenterar en av Sveriges mest tongivande formgivare ett personligt urval av uppdrag och uppgifter som hon kommenterar genom skisser, filmer och texter. Utställningen är ett samarbete med Vandalorum där den även kommer att visas under hösten.

© Thron Ullberg, Barbro Osher, 2016.

​Barbro Osher årets hedersporträtt

Lördag den 28 maj avtäcks 2016 års hedersporträtt på Gripsholms slott. I år föreställer det professor Barbro Osher, Sveriges generalkonsul i San Francisco och generös donator. Porträttet är utfört av Thron Ullberg som på ett kongenialt sätt fångar både modellens blygsamma framtoning och hennes verksamhet som mecenat.

Dawid, Carl XVI Gustaf, 2005.

​Nyförvärv: Fotografiska kungaporträtt i tiden

Med anledning av Carl XVI Gustafs 70-årsdag har Nationalmusei Vänner till Statens porträttsamling på Gripsholms slott överlämnat en gåva bestående av åtta porträtt föreställande H. M. Konungen och medlemmar av kungafamiljen. De fotografiska porträtten är utförda av fyra namnkunniga svenska fotografer: Dawid (Björn Dawidsson), Bruno Ehrs, Thron Ullberg och Mattias Edwall.

​Sveriges bidrag av konstverk till Europeana 280

​Sveriges bidrag av konstverk till Europeana 280

Idag lanseras Europeana 280 som digitalt tillgängliggör över 300 konstverk som har varit avgörande för europeisk konsthistoria. I samarbetet deltar 29 europeiska länder med vardera minst tio konstverk som finns i landet. I Sverige har 14 verk valts ut, från Albertus Pictor i slutet av 1400-talet fram till Nils Dardel i början av 1900-talet.

Giovanni Francesco Barbieri, kallad Guercino, Studie för Herkules i trekvartsfigur, början av 1640-talet. Foto: Cecilia Heisser/Nationalmuseum.

​Nyförvärv: Studie för Herkules i trekvartsfigur av Guercino

Nationalmuseum har förvärvat en modellstudie i rödkrita föreställande Herkules från 1640-talet tecknad av den italienske barockkonstnären Guercino. Teckningen tillhörde på 1700-talet den svenske diplomaten och konstsamlaren Carl Gustaf Tessin och har nu kunnat återförenas med övriga delar av hans stora teckningssamling i museets ägo.

Visa mer