Pressmeddelande -
Sveriges bidrag av konstverk till Europeana 280
Idag lanseras Europeana 280 som digitalt tillgängliggör över 300 konstverk som har varit avgörande för europeisk konsthistoria. I samarbetet deltar 29 europeiska länder med vardera minst tio konstverk som finns i landet. I Sverige har 14 verk valts ut, från Albertus Pictor i slutet av 1400-talet fram till Nils Dardel i början av 1900-talet.
Europeana 280 är ett samarbete mellan den digitala plattformen Europeana och kulturdepartement och kulturinstitutioner från de 28 länderna i Europeiska unionen plus Norge. Varje land har ombetts att välja ut minst tio konstverk som finns i landet och som har bidragit till den europeiska konsthistorien. Resultatet är ett digitalt tillgängliggörande av mer än 300 konstverk, både välkända och mindre kända, som tillsammans visar på ett gemensamt europeiskt bild- och formspråksarv.
I Sverige har Riksantikvarieämbetet haft uppdraget att samordna urvalet och ett antal svenska kulturinstitutioner med samlingar inom bildkonst har deltagit: Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum, Hallands Konstmuseum, Livrustkammaren och Skoklosters slott med stiftelsen Hallwylska museet, Jönköpings länsmuseum, Malmö Konstmuseum, Norrköpings Konstmuseum, Västerås konstmuseum och Moderna Museet.
Urvalet skedde i en gemensam workshop där ett 30-tal konstverk hade nominerats i förväg och kompletterats med de tio mest sökta svenska verken på Wikipedia. Urvalet gjordes inom tvådimensionell konst som måleri och teckningar och inkluderade till exempel inte skulptur eller konsthantverk. Verken diskuterades gemensamt och slutligen valdes totalt 14 stycken ut. I processen var det viktigt att kunna visa på bredden i svenska samlingar och att flera kulturinstitutioner kom fram i urvalet. Tyngdpunkten i det utvalda materialet ligger på svenskt måleri och sträcker sig från Albertus Pictor i slutet av 1400-talet fram till Nils Dardel i början av 1900-talet.
Längre intervju om hur urvalet gick till
Utvalda verk från Sverige
- Albertus Pictor, Döden spelar schack, 1480-90. Täby kyrka.
- Giuseppe Arcimboldo, Kejsar Rudolf II som Vertumnus, 1590-91. Skoklosters slott.
- Rembrandt Harmenszoon van Rijn, Kökspigan, 1651. Nationalmuseum.
- Alexander Roslin, Dubbelporträtt, 1754. Göteborgs konstmuseum.
- Johan Tobias Sergel, Hetsigt kärlekspar, 1770-80. Nationalmuseum.
- Anne Vallayer-Coster, Porträtt av en violinist, 1773. Nationalmuseum.
- Johannes Kielberg, Konungarnas tillbedjan, 1780-90. Hallands Konstmuseum.
- Sophie Amalia Ribbing, Ritande gossar, 1864. Göteborgs konstmuseum.
- Hanna Pauli, Konstnären Venny Soldan-Brofeldt, 1886-87. Göteborgs konstmuseum.
- August Strindberg, Staden, 1903. Nationalmuseum.
- Carl Larsson, Karin vid stranden, 1908. Malmö Konstmuseum.
- John Bauer, Ännu sitter Tuvstarr kvar och ser undrande ner i vattnet, 1913. Malmö Konstmuseum.
- Gösta Adrian-Nilsson, Hästtämjaren, 1916. Norrköpings Konstmuseum.
- Nils Dardel, Den döende dandyn, 1918. Moderna Museet.
Länk till det svenska materialet
Europeana 280
- 29 länder medverkar, alla länder inom Europeiska unionen plus Norge
- 158 europeiska kulturinstitutioner har deltagit
- 325 föremål har totalt valts ut
- Det äldsta verket som är med påbörjades för 35 000 år sedan, det senaste är från 2012
- Konstverken går även att se i apparna Daily Art och ArtStack
- Finns i sociala medier under #Europeana280
- Digital utställning på temat Faces of Europe med verk från alla 29 länder
Europeana är Europas digitala plattform för kulturarv som samlar och tillgängliggör digitaliserade föremål från bibliotek, arkiv, audiovisuella samlingar och museer.
Presskontakt
Hanna Tottmar, pressansvarig Nationalmuseum, hanna.tottmar@nationalmuseum.se, 0767-23 46 32
Ämnen
Regioner
Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2018. Verksamheten fortgår genom samarbeten både i Sverige och utomlands och med tillfälliga utställningar på Konstakademien, Fredsgatan 12 och Nationalmuseum Design på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet och Grand Hôtel Stockholm. Verksamheten får också stöd av FCB Fältman & Malmén.