Pressmeddelande -
Välkommen till pressvisning den 24 juni kl 11 00! Queer - begär, makt och identitet
Välkommen till pressvisning den 24 juni kl 11 00! Queer - begär, makt och identitet
Med utställningen Queer - begär, makt och identitet vill Nationalmuseum visa hur könsnormerna har förändrats genom tiderna, vad som ansetts maskulint och feminint och hur den heterosexuella normen överskridits i konsten. Vi ser samkönad erotik och motiv som blivit ikoner för homo, bi- och transsexuella. Stockholm Euro Pride aktualiserar temat, och Nationalmuseum lyfter fram konsten som inspiratör och kunskapskälla.
Sekelskiftespärlor är sommarens andra tema. Under den rubriken visas nordiskt måleri ur samlingarna, främst svenskt - något som är ständigt efterfrågat av turister. Queer pågår 24/6-10/8. Sekelskiftespärlor visas 24/6-17/8.
Föreställningar om kön, maskulinitet, femininitet, erotik och sexuella begär har i alla tider färgat konstnärligt skapande. Nationalmuseum visar med ett 30-tal verk ur sina samlingar hur äldre bildkonst kan användas för att spegla dagsaktuella frågor kring kön och identitet. Vad kan då utläsas av de verk som valts för Queer-utställningen? Hur ska vi förstå och uppfatta motiven? För vem eller vilka är de skapade? Och hur har de tolkats och använts? Nationalmuseums utställning lyfter fram många frågor, och svaren är ofta överraskande.
Sommarens turister förväntar sig ett stort mått av svenskt måleri på museet. Det är ett intresse som Nationalmuseum söker tillgodose även i sommar. Det blir nordiska sekelskiftespärlor med betoning på svenskt måleri; Carl Larsson, Hanna Pauli och August Strindberg med flera. Vid pressvisningen fokuserar vi dock på Queer.
Välkommen till pressvisningen tisdagen den 24 juni kl 11 00!
Ingång stora entrén: Gå uppför trappan till översta planet. Vik höger!
Kontaktperson: Veronica Hejdelind, tel 08-51 95 43 93, e-post vhd@nationalmuseum.se
NATIONALMUSEUM
Telefon 08-51 95 43 00.
Nationalmuseum samarbetar med Accenture, Glitnir,
Fagerhults Belysning, Svenska Dagbladet, Fältman & Malmén och Grand Hôtel Stockholm.
www.nationalmuseum.se