Gå direkt till innehåll
Claude Monet, Näckrosor. Foto: Hossein Sehatlou/Göteborgs konstmuseum. Marcus Larson, Storm på havet, 1857. Foto: Nationalmuseum.
Claude Monet, Näckrosor. Foto: Hossein Sehatlou/Göteborgs konstmuseum. Marcus Larson, Storm på havet, 1857. Foto: Nationalmuseum.

Pressmeddelande -

Utställningar på Nationalmuseum 2023

Under 2023 visas ett utställningsprogram på Nationalmuseum som innehåller trädgårdskonst, miniatyrer och amerikanskt konsthantverk.

Trädgården – konst och natur under sex sekler
23 februari 2023–7 januari 2024
Visas på övre plan

Våren och sommaren 2023 visas Trädgården – konst och natur under sex sekler som är en stor rundvandring i hur trädgården skildrats i konsten genom tiderna. Trädgårdskonsten är en dynamisk konstart som befinner sig i naturens kretslopp och omvandlas, dör samt förnyas med årstiderna. I utställningen visas målningar, teckningar, konsthantverk och skulptur, totalt drygt 300 föremål varav merparten är från Nationalmuseums samlingar. Bland konstnärerna finns namn som Watteau, Boucher, Oudry, Le Nôtre, Monet och Carl Larsson men även samtida konstnärer som Peter Frie och Emma Helle.


Mysteriet Peter Adolf Hall – en svensk miniatyrmålare i 1700-talets Paris  
23 mars–25 juni 2023  
Visas i Fokusgalleriet på mellanplan

Med utgångspunkt i museets rika samlingar av porträttminiatyrer visar Nationalmuseum en utställning om den svenske konstnären Peter Adolf Hall som helt revolutionerade porträttminiatyren i Paris under 1700-talets senare hälft. Hall föddes i Borås och studerade bland annat för pastellmålaren Gustaf Lundberg i Stockholm, vilket ger en viktig ledtråd till Halls innovativa teknik inom miniatyrmåleriet. Däremot är det fortfarande ett mysterium vem som slutligen inspirerade honom att revolutionera denna konstart.  I utställningen visas ett 70-tal miniatyrer från museets samling av både Peter Adolf Hall samt av andra samtida miniatyrmålare.


Beauty and the Unexpected – modernt och samtida amerikanskt konsthantverk
30 mars 2023–21 januari 2024
Visas på mellanplanet

Nationalmuseum har bjudit in galleristen och kuratorn Helen Drutt English att sätta ihop en samling av föremål av modernt amerikanskt konsthantverk. Urvalet av 83 föremål från 1950-talet till idag kommer att berika Nationalmuseums samlingar och ge en möjlighet att se på amerikanskt konsthantverk i ett nordiskt sammanhang. Föremålen kommer från framstående amerikanska formgivare som Jill Bonovitz, Nancy Carman, Anne Currier, Michael Hurwitz och Jere Osgood. Alla är de amerikanska konstnärer eller konstnärer som emigrerat och etablerat sig i USA från 1950-talet fram till idag. I utställningen går det att se en bredd som omfattar allt från smyckekonst till stolar, väggdekorationer och textilier.


Biltokig – industridesign och folkrörelse
FRAMFLYTTAD TILL 2024  
Visas på mellanplanet

Journalisten och filmaren Bobo Ericzén har i 20 år producerat TV-serien ”Biltokig” i vilken han porträtterar och undersöker svenska bilentusiasters drivkraft och kultur. Tillsammans med Nationalmuseum gör han nu en utställning om bildesign som fokuserar på den enorma kreativitet och utveckling inom bilskapande som tog fart i Sverige efter andra världskriget, och som fortsätter med full kraft än idag. Besökarna kommer att få ta del av personliga berättelser, unika objekt och en både bred och djup titt på den svenska bilkulturen som engagerat miljontals människor sedan mer än ett halvt sekel tillbaka. I utställningen visas allt från de första designskisserna till några ikoniska, svenska bilmodeller till handformade karossdelar från custombilar skapade i garage runt om i Sverige.


Romantikens blick
FRAMFLYTTAD TILL 2024   
Visas på övre plan

Romantikens blick tar ett brett grepp om den period under 1800-talet som kallas för romantiken. I utställningen förklaras vad romantiken innebar och hur den påverkade sin samtid. Den visar också att romantiken inte alls begränsar sig till 1800-talet, utan att vi ännu i vår tid dagligen umgås med många av den tidens frågor och idéer. I utställningen visas flera nyförvärv som Nationalmuseum gjort de senaste åren tillsammans med nyckelverk inlånade framför allt från museer i Tyskland, Norge och Frankrike. Dessutom innehåller den samtidskonst för att visa hur romantiken lever kvar i konsten idag. Bland konstnärerna finns Peder Balke, Ernst Ferdinand Oehme, Caspar David Friedrich, Karl Friedrich Schinkel, Eugène Delacroix, Johan Christian Dahl, Marcus Larson och samtidskonst av bland andra Mariele Neudecker, Leif Engström, Helene Schmitz, Ann Frössén, Lars Nilsson, Thomas Demand, Lovisa Ringborg och Paul Fägerskiöld.


För pressinformation

Hanna Tottmar, pressansvarig, press@nationalmuseum.se, 08-5195 4400

Ämnen

Kategorier

Regioner


Nationalmuseum är Sveriges konst- och designmuseum. Museets samlingar omfattar cirka 700 000 föremål och innehåller måleri, skulptur, teckningar och grafik från 1500-talet till sekelskiftet 1900, samlingarna av konsthantverk och design sträcker sig ända fram till idag. Nationalmuseums uppdrag är att vårda och tillgängliggöra konsten i samlingarna samt att verka för ökad kunskap. Museet utsågs till Årets museum 2022.

Kontakter

Pressansvarig

Pressansvarig

Presskontakt 08-5195 4400