Gå direkt till innehåll
Utställning om Carl Larsson öppnar 13 juni

Pressmeddelande -

Utställning om Carl Larsson öppnar 13 juni

Med Carl Larsson – vänner och ovänner inviger Nationalmuseum sina tillfälliga utställningslokaler på Konstakademien på Fredsgatan 12. Utställningen utgår från Carl Larssons nätverk och relationer och speglar det svenska konstlivet mellan omkring 1870 och 1920. Totalt visas omkring 120 verk utförda av konstnären själv och hans samtida kollegor.

Det är förmodligen ingen överdrift att säga att Carl Larsson är Sveriges mest kända och folkkära konstnär. Samtidigt går åsikterna om honom isär: Är idyllen förljugen? Vad hade han för kvinnosyn? Är han verkligen en bra konstnär?

Utställningen speglar det svenska konstlivet mellan omkring 1870 och 1920 genom Carl Larsson och hans nätverk och relationer, från bohemtillvaron i Stockholm, Paris och Grez-sur-Loing till 1910-talets politiska ställningstaganden i världskrigets skugga. I första hand handlar det om konstnärskollegor, lärare, samlare, kritiker och författare, men också om grannar och anställda i Sundborn och om den egna familjekretsen, som han gjorde till motiv för många av sina mest kända bilder. Kända och okända bilder föreställande hustrun Karin Bergöö presenteras i ett särskilt avsnitt liksom en fördjupad bild av den nära vänskapsrelationen med Anders Zorn.

Carl Larsson var vän eller bekant med i princip hela den svenska kultureliten. Samtidigt hade han, i motsats till de flesta i denna, personlig erfarenhet av livet på samhällets botten. Han målade porträtt av nobelpristagare och småbarn, pigor och prinsar med samma känsla. Flera författarporträtt har blivit berömda, nästan ikoniska. Det gäller inte minst de frontala framställningarna av Selma Lagerlöf, Oscar Levertin och August Strindberg, som kommer att visas i utställningen. Även relationen till tidens mecenater och konstsamlare, som Pontus Fürstenberg och Ernest Thiel och deras familjer, lyfts fram. I utställningen ingår även ett nyförvärv, ett porträtt av konstsamlaren Thorsten Laurin som var en av grundarna av Nationalmusei Vänner, och som inköptes av Nationalmuseum strax före jul 2012.

Men gränsen mellan vän och ovän är hårfin. Carl Larsson och August Strindberg hade varit vänner sedan Larsson under början av 1880-talet arbetade med illustrationerna till Strindbergs Svenska folket. Men i En ny blå bok gick Strindberg 1908 till angrepp på Carl och Karin Larsson under rubriken ”Hopljugna karaktärer”. Det var ett regelrätt karaktärsmord, och Larsson beskriver i sin självbiografi Jag hur han letade efter Strindberg på Stockholms gator, beväpnad med en kniv för att utkräva hämnd.

Genom åren fick Carl Larsson några av de mest prestigefyllda utsmyckningsuppdragen i svensk historia, ibland dock först efter utdragna strider, som i fallet med målningarna i Nationalmuseums trapphall. De motgångar han mötte lämnade honom ingen ro. Hans bittra ord i självbiografin om sin mörka barndom står i bjärt kontrast mot ljuset och glädjen i så mycket av hans konst. Genom självporträtt, fotografier och andra bilder försöker utställningen även ge en bild av mannen i nätverkets mitt. Hur såg andra honom? Och hur såg han på sig själv?

Utställningen visas i tre salar i Nationalmuseums tillfälliga lokaler på Konstakademien på Fredsgatan 12 och omfattar omkring 120 konstverk, varav knappt 100 av Carl Larsson. Bland övriga representerade konstnärer märks Julia Beck, Hugo Birger, Oscar Björck, Eva Bonnier, Per Hasselberg, Ernst Josephson, Karl Nordström, Hanna Pauli, Georg Pauli och Anders Zorn.

Till utställningen hör en katalog i svensk, engelsk och tysk upplaga med texter av bland andra Carl Larsson-experterna Görel Cavalli-Björkman, Per I. Gedin och Torsten Gunnarsson samt av utställningens kommissarie Martin Olin.

Utställningen pågår från den 13 juni till den 3 november 2013.

Ett särskilt tack till Ad Infinitum Foundation för generöst bidrag till utställningen.

Ytterligare information
Hanna Tottmar, pressansvarig, hanna.tottmar@nationalmuseum.se, 08-5195 4390

Pressbilder
www.nationalmuseum.se/press

Bildtexter

Carl Larsson, Vid källaren, 1917, Nationalmuseum; Carl Larsson, Porträtt av Oscar Levertin, 1906, Bonniers Porträttsamling/Nedre Manilla; Carl Larsson, Selma Lagerlöf, 1902, Nationalmuseum. 


Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2017. Verksamheten fortgår genom samarbeten, turnerande utställningar och i tillfälliga lokaler på Konstakademien på Fredsgatan 12 i Stockholm. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet, Fältman & Malmén och Grand Hôtel Stockholm. Mer information finns på www.nationalmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Pressansvarig

Pressansvarig

Presskontakt 08-5195 4400