Pressmeddelande -
Porträtt av kvinnliga målare till Nationalmuseums samlingar
Nationalmuseum har förvärvat ett självporträtt av konstnären Maria Wiik och ett porträtt av Sigrid Lindberg utfört av Hildegard Thorell. Både Wiik och Thorell studerade i Paris i slutet av 1800-talet och specialiserade sig på porträttkonst. Förvärven kompletterar de verk av kvinnliga konstnärer som finns i museets samlingar idag.
Maria Wiik (1853-1928) var en finsk konstnär, framförallt känd för sina fina och starka porträtt och interiörbilder. Hon studerade bland annat vid Académie Julian, en målarskola i Paris som tillät kvinnliga studenter. I Paris umgicks Wiik med de svenska konstnärerna Anna Nordlander, Anna Nordgren och Amanda Sidwall. Hon fick sitt genombrott vid Finska Konstföreningens höstutställning 1880.
Wiik började måla självporträtt väldigt tidigt och fortsatte med det hela sitt liv, precis som den nära vännen Helene Schjerfbeck med vilken hon delade ateljé i Helsingfors och även i Paris. I Wiiks tidiga självporträtt är konstnärens blick rak och självmedveten, medan de sista speglar intelligens och insikt. Hennes porträtt var mycket uppskattade och fick positiv kritik redan från början.
Självporträttet av Wiik som Nationalmuseum har förvärvat är utfört cirka 1886 när hon redan var en känd konstnär och populär målare av såväl intima och psykologiska som stora och representativa porträtt. Det är målat med minimalistisk, mörktonad bakgrund. Allt dekorativt har utelämnats. Fokus ligger på konstnärens mörka ögon i kontrast till den vita halslinningen samt den mörka klädnaden.
Hildegard Thorell (1850-1930) i sin tur, var en av sin tids skickligaste svenska porträttkonstnärer. Hon studerade först vid Konstakademien i Stockholm och därefter för olika lärare i Köpenhamn, Dresden och i Paris där hon vistades i två omgångar tillsammans med bland andra Julia Beck och Harriet Backer. Thorell blev antagen till Salongen i Paris vid flera tillfällen. Efter sina studieår var Thorell verksam i Stockholm och målade av flera betydande personer. I jämförelse med Wiik målade Thorell större figurbilder och porträtt.
Nationalmuseums förvärv av Thorell är ett porträtt av violinisten Sigrid Lindberg, Maria Wiiks systerdotter och tillika en med tiden efterfrågad solist i hela Europa. Hon uppträdde i flera storstäder bland annat i Ryssland, Finland och Danmark. Thorells porträtt av henne, med instrument i handen, är utfört 1890, sannolikt i Stockholm strax innan Lindberg gav sig av för att studera vid Conservatoire de Paris. Stämningen är fokuserad och full av förväntan.
Thorells verk ingår i flera museisamlingar i Sverige. I Nationalmuseums samlingar återfinns Modersglädje (1894), som museet köpte samma år som målningen blev färdig och Sorgklädd dam (1896), en testamentarisk gåva från konstnären.
– Jag är väldigt glad att vi har kunnat förvärva dessa viktiga porträtt av Maria Wiik och Hildegard Thorell. De visar stor skicklighet och talang och bidrar till att fylla luckor i museets samlingar och ge vår konsthistoria ett mer mångsidigt perspektiv, säger överintendent Susanna Pettersson.
Nationalmuseum har inga statliga medel att förvärva design, konsthantverk och konst för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel. Förvärven har möjliggjorts genom donationsmedel från Nationalmusei Vänner.
Inventarienummer:
Maria Wiik, Självporträtt, ca 1886. Olja på duk. NM 7559.
Hildegard Thorell, Sigrid Lindberg (1871-1942), violinist, 1890. Olja på duk. NM 7560.
För mer information
Hanna Tottmar, pressansvarig, press@nationalmuseum.se, 08-5195 4400
Ämnen
Kategorier
Regioner
Nationalmuseum är Sveriges konst- och designmuseum. Museets samlingar innehåller måleri, skulptur, teckningar och grafik från 1500-talet till sekelskiftet 1900, samlingarna av konsthantverk och design sträcker sig ända fram till idag. Museibyggnaden stängde 2013 för en omfattande renovering och öppnade igen under hösten 2018.