Gå direkt till innehåll
Öppnar 24 mars: Lust & Last

Pressmeddelande -

Öppnar 24 mars: Lust & Last

Torsdag 24 mars öppnar Nationalmuseum vårens stora utställning Lust & Last. Med över tvåhundra verk från 1500-talet fram till vår egen tid speglas hur synen på sexualitet, dygd och moral förändrats under tidernas lopp. Till utställningen har ett flertal samtida konstverk lånats in, för att bryta det äldre och traditionellt manliga betraktarperspektivet.

Ett av utställningens centrala teman är begreppet dygd.  I äldre tiders allegorier och bibliska motiv samsas sedelärande berättelser med ett erotiskt innehåll. Det syndiga motivet möjliggjordes just genom sensmoralen i den skildrade berättelsen, som varnade för konsekvenserna av ett syndigt liv.

Stora delar av konsten som visas i utställningen var från början inte tänkt att hänga i en offentlig miljö. Det rör sig dels om illustrationer till brevkorrespondensen mellan konstnärerna Johan Tobias Sergel och Carl August Ehrensvärd, dels om konstverk som Martin van Meytens Knäböjande nunna som förvarades i mannens privata rum. För museipersonalen i de första offentliga konstmuseerna uppstod problematiken att visa erotiskt eller sexuellt laddad konst för en publik. Från 1800-talets museer kan vi se rent moraliserande inslag, där till exempel antika skulpturer fick specialtillverkade fikonlöv som dolde deras könsdelar.

Utställningens grund bygger på konst som finns i Nationalmuseums samlingar. Det rör sig om måleri, teckning och grafik från 1500-talet fram till sekelskiftet 1900, men även konsthantverk och design från medeltiden fram till idag. Konsten som faller under Nationalmuseums samlingsområden domineras av manliga konstnärer och har i hög grad styrts av ett manligt betraktarperspektiv. Men även om äldre tiders konst förblir dominerade av män, ändras betraktarperspektiven med varje tid och kontext. Genom inlån av samtidskonst som på olika sätt diskuterar den manliga blicken, vad och vem som är subjekt respektive objekt i den erotiska konsten, vill vi erbjuda flera olika betraktarperspektiv även på det äldre materialet. Utställningen gör inte anspråk på att avgöra vad som är rätt eller fel, utan ska uppmuntra till egen tolkning av begreppen lust och last.

Lust & Last ger inte en heltäckande bild av hur erotik och sexualitet skildrats i konsten. Nedslagen ger däremot en bild av vilka normer som rått i olika tider och hur de på olika sätt förmedlats genom bildkonsten. Samtidigt visar det breda historiska spannet hur moralgränser ständigt flyttats och fortfarande flyttas i vår egen tid.

Andra perspektiv på erotik och moral
I samband med utställningen anordnar vi tre föreläsningar för att belysa begreppen lust och last ur bredare perspektiv.

Tisdag 29 mars kl 18-19:
Hustler och Mangadomen. Några tankar kring sex, konst och juridik. Mårten Schultz, docent i juridik och verksam vid Stockholms universitet.

Tisdag 5 april kl 18-19:
Censur och överträdelse. Femhundra år av erotisk litteratur. Carl-Michael Edenborg, fil. dr i idéhistoria.

Tisdag 12 april kl 18-19:
Annika, Kerstin, Anna: tre våldtäktsoffer i 1600- och 1700-talets Sverige. Docent Karin Hassan Jansson, lektor vid Historiska institutionen vid Uppsala universitet.

Utställningskatalog
Till utställningen har vi producerat en rikt illustrerad katalog med artiklar skrivna av utställningskommissarie Ulf Cederlöf, medkommissarierna Eva-Lena Bergström, Solfrid Söderlind, Karin Sidén och Magnus Olausson samt Carina Burman, docent i litteraturvetenskap och Karin Hassan Jansson, docent i historia. Katalogen, som är 256 sidor tjock, finns tillgänglig på svenska med en engelsk sammanfattning. Utgivning vecka 12.

Utställningen pågår 24 mars-14 augusti 2011.

Pressbilder:
www.nationalmuseum.se/press

Ytterligare information:
Anna Jansson, informatör, ajn@nationalmuseum.se, 08-5195 4391/076-721 56 78
Ulf Cederlöf, utställningskommissarie, ucf@nationalmuseum.se
Eva-Lena Bergström, medkommissarie, ansvarig för samtidskonsten, elbm@nationalmuseum.se

Bildtexter:
Marcantonio Raimondi (ca 1480– mellan 1527 och 1534), hans skola, Kvinna med morot.
Kopparstick. Nationalmuseum.
Dosa. Dubbla lock med erotiska motiv. Tyskland 1760-80.
Emalj på koppar, dekor i färg. Nationalmuseum.
Martin van Meytens d.y. (1695–1770), Knäböjande nunna, recto, utförd ca 1731.
Olja på koppar. Nationalmuseum.
Annika von Hausswolff (f.1967), Alone in the Brown Room, 1998.
Cibachrome, Malmö konstmuseum.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Pressansvarig

Pressansvarig

Presskontakt 08-5195 4400

Relaterat innehåll

Vårens stora utställning: Lust & Last

Vårens stora utställning: Lust & Last

Den 24 mars 2011 öppnar Nationalmuseum utställningen Lust & Last, i tre salar och fem kabinett. Med över tvåhundra verk från 1500-talet fram till vår egen nutid, de flesta hämtade från museets egna, många gånger okända samlingar, speglas hur synen på sexualitet, dygd och moral förändrats under tidernas lopp.

Sommaren på Nationalmuseum

Sommaren på Nationalmuseum

Det är fullspäckat med utställningar på Nationalmuseum i sommar! Välj mellan erotik i konsten, årstidernas speglingar i det nordiska sekelskiftesmåleriet, skimrande silver eller lek och lär hemma hos gudar och gudinnor i vår utställning för barn.