Pressmeddelande -
Nyförvärv: Spegel med panamamönster av Björn Trägårdh
Nationalmuseum har förvärvat en spegel
med en ram av tenn av konstnären Björn Trägårdh. Spegeln är ritad på 1930-talet
då Trägårdh var anlitad som formgivare av Svenskt Tenn. Avsaknaden av stämplar
indikerar att den kan vara en prototyp som aldrig kom i produktion.
Nationalmuseums samling av konsthantverk har utökats med en spegel med ram av tenn. Den kvadratiska ramen är dekorerad med ett så kallat ”panamamönster” i relief, en dekor som traditionellt har tillskrivits Estrid Ericson, skapare och ursprunglig ägare till Svenskt Tenn. Enligt den muntliga traditionen på Firma Svenskt Tenn ska Estrid Ericson ha inspirerats av sin makes panamahatt och använt mönstret på olika tennföremål.
Den spegel som museet nu har förvärvat är osignerad och bär inga stämplar. Den har tillhört konstnären och formgivaren Björn Trägårdh (1908-1998) och är enligt familjen ritad av honom på 1930-talet. Firma Svenskt Tenn, grundat 1924, kom att engagera den mycket unge Trägårdh som formgivare redan 1927 och han verkade där fram till 1934. Han kom att formge framförallt möbler och tennföremål i en elegant funktionalistisk stil. Den nu förvärvade spegeln kan ha varit en prototyp ritad för Svenskt Tenn, men som inte kommit i produktion, därav avsaknaden av stämplar.
Vem som ursprungligen kommit med idén om panamamönstret, Estrid Ericson eller Björn Trägårdh, är idag omöjligt att säga. Vi vet genom andra exempel att Estrid Ericson gärna återanvände sina formgivares former i nya sammanhang, utan angivande av källan. Den muntliga traditionen om makens panamahatt stämmer dock troligen inte. De första stämplade föremålen från Svenskt Tenn med panamamönster är tillverkade redan 1930, Estrid Ericson gifte sig med kapten Sigfrid Ericson först 1944. Trägårdh kom dock i sin fortsatta karriär att använda strå- eller halmflätning för tillverkning av konstnärliga knappar för de franska modehusen Dior och Schiaparelli.
Nationalmuseums inköp av spegeln har möjliggjorts genom en gåva av Barbro Oshers fond. Nationalmuseum har inga egna medel att förvärva konst och konsthantverk för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel.
Ytterligare
information
Anders Bengtsson, intendent konsthantverk och
design, anders.bengtsson@nationalmuseum.se, 08-5195 4385
Hanna Tottmar, pressansvarig, hanna.tottmar@nationalmuseum.se, 0767-23 46 32
Bildtext
Björn Trägårdh, Spegel, 1930-tal. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2017. Verksamheten fortgår genom samarbeten, turnerande utställningar och i tillfälliga lokaler på Konstakademien på Fredsgatan 12 i Stockholm. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet, Fältman & Malmén och Grand Hôtel Stockholm. Mer information finns på www.nationalmuseum.se.