Pressmeddelande -
Nyförvärv: Möbelgrupp från Utrikesministerhotellet
Nationalmuseum har förvärvat en
möbelgrupp från 1830-talet som tidigare har stått på Utrikesministerhotellet
vid Blasieholmstorg. Möbelgruppen är helförgylld och klädd i franskt siden vilket
är ovanligt exklusivt för svenska förhållanden. Den närmaste parallellen är den
möbelgrupp som pryder Lanterninen på Rosendals slott.
Nationalmuseums samling av konsthantverk har utökats med en möbelgrupp i sju delar med proveniens från det så kallade Utrikesministerhotellet vid Blasieholmstorg i Stockholm. Möbeln är tillverkad i Stockholm, troligen under 1830-talet, helförgylld och klädd med franskt originalsiden från samma tid, med dekor avpassad för sits och rygg. Ursprungligen har möbeln haft minst 13 delar, två soffor, åtta armlänstolar, två banketter och en spegel. Museet har nu genom en överföring från Utrikesdepartementet fått en soffa, fyra armlänstolar, en bankett samt spegeln.
Utrikesministerhotellet fungerade som bostad och representationslokal för Sveriges utrikesminister fram till början av 1960-talet. Byggnaden används i dag av Kungliga Musikaliska Akademien. Rummet som möbeln ursprungligen skapades för har kvar samma originalsiden från 1800-talet i den ursprungliga röda kulören. När Utrikesministerhotellet upphörde som ämbetsbostad fördes stora delar av möblemanget till Haga slott, som disponerades av regeringen 1966-2010. Den nu aktuella möbelgruppen kom dock att magasineras, vilket troligen är förklaringen till att originalklädseln bevarats.
Möbelns utförande är mycket exklusivt för svenska förhållanden. Den närmaste parallellen är den grupp som pryder Lanterninen på Rosendals slott, dess mest prestigefyllda rum och som färdigställdes kring 1829. Båda möblerna är klädda med samma franska tyg och grundformen är densamma. Det som skiljer är delvis utförandet. Rosendalsmöbeln har handskuren dekor och äkta bladguldsförgyllning. Möbeln från Utrikesministerhotellet har däremot ett enklare utförande med delvis gjuten dekor i bly. Förgyllningen är utförd med slagmetall och så kallad bronsering.
Förvärvet är en överföring från Utrikesdepartementet. Nationalmuseum har inga egna medel att förvärva konst och konsthantverk för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel.
Ytterligare
information för press
Anders Bengtsson, intendent konsthantverk och
design, anders.bengtsson@nationalmuseum.se, 08-5195 4385
Hanna Tottmar, pressansvarig, hanna.tottmar@nationalmuseum.se, 0767-23 46 32
Bildtext
Möbelgrupp,
1830-tal. Foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2017. Verksamheten fortgår genom samarbeten, turnerande utställningar och i tillfälliga lokaler på Konstakademien på Fredsgatan 12 i Stockholm. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet, Fältman & Malmén och Grand Hôtel Stockholm. Mer information finns på www.nationalmuseum.se.