Pressmeddelande -
Nyförvärv: Fåtölj, bord och ljuskrona från Parisutställningen 1925
Nationalmuseums samling av konsthantverk och design har utökats med en fåtölj, ett bord och en ljuskrona från den internationella konst- och industriutställningen i Paris 1925. Förvärvet är ett viktigt bidrag till Nationalmuseums samlingar då flera föremål från perioden saknas.
Den svenska paviljongen på Parisutställningen 1925 ritades av Carl Bergsten och inreddes med föremål som kan kategoriseras som ”art déco”, en stil som fick namn av den franska titeln Exposition internationale des Arts décoratifs et industriels modernes. Utställningen innebar ett internationellt genombrott för svenskt konsthantverk och design.
1900-talets modernistiskt präglade historieskrivare och museiintendenter har ofta nedvärderat den här typen av exklusiva föremål och beskrivit dem som dekadenta. Nationalmuseum saknar därför flera viktiga föremål från den svenska paviljongen i Paris 1925, vilket gör förvärvet till ett synnerligen viktigt bidrag till samlingarna.
Ljuskronan i brons och glas komponerades av Carl Bergsten till mottagningshallen. Den tillverkades av Nordiska Kompaniets verkstäder och var ett utpräglat lyxföremål. På ritningarna till paviljongen är två ljuskronor synliga men på fotografier endast en, troligen den som museet nu förvärvat.
Arkitekten Uno Åhrén formgav den damsalong, eller ”boudoir”, som fåtöljen och bordet hörde till. Interiören kom framförallt att kritiseras i efterhand. Inte minst Åhrén själv var kritisk till sin inredning. På Parisutställningen såg han nämligen Le Corbusiers modernistiska byggnad L’Esprit Nouveau och insåg att den moderna industritiden krävde ett annat förhållningssätt till form och produktion. I en artikel i tidskriften Form 1925 kritiserade han ”dekor på varje millimeter av tillvaron” och uppmanade konstnärer och formgivare att arbeta i nationens tjänst genom att formge anonyma möbler och föremål. Åhréns egen kritik förtar dock inte vår tids uppskattning av hans omsorgsfullt formgivna inredning av detta exklusiva rum.
Förvärvet har möjliggjorts genom en generös gåva av Barbro Osher genom hennes fond Pro Suecia Foundation. Nationalmuseum har inga egna medel att förvärva konst och design för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel.
Förvärven visas just nu på planet för konsthantverk och design på museet.
Ytterligare information
Anders Bengtsson, intendent, abn@nationalmuseum.se, 08-5195 4385
Cilla Robach, intendent, crh@nationalmuseum.se, 08-5195 4388
Pressbilder
Hanna Tottmar, pressansvarig, htr@nationalmuseum.se, 08-5195 4390, 0767-23 46 32
Bildtexter
Uno Åhrén, Fåtölj och bord; Carl Bergsten, Ljuskrona, Interiör från Parisutställningen 1925 (foto från Svensk Forms arkiv).