Pressmeddelande -
Nationalmuseum och Bildningspodden lanserar podd om klassiker
Den 15 september lanseras Verket – en podd om klassiker som går på djupet och undersöker verk inom konst och litteratur som i någon mening anses vara klassiker. Totalt ges sex avsnitt ut per säsong där vartannat handlar om konst och vartannat om litteratur. I avsnitten om konst bjuder Nationalmuseums konsthistoriker in andra experter inom olika områden för att gemensamt diskutera utvalda verk och varför de har fått denna status.
Varje avsnitt av Verket – en podd om klassiker undersöker ett konstverk eller litterärt verk som i någon mening anses vara en klassiker, antingen i sin egen eller vår samtid, och hur det fått en sådan status. Sex avsnitt ges ut per säsong där vartannat avsnitt handlar om konst och vartannat om litteratur. Podden ingår i Bildningspodden som produceras av bildningsmagasinet Anekdot, ett samarbete mellan Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och Kungliga Vitterhetsakademien. Syftet är att sprida humanistisk, akademisk kunskap till en bred allmänhet.
– Vi är glada över möjligheten att nå ut till ännu fler med den kunskap som produceras på Nationalmuseum genom vår forskning. Poddformatet når även dem som inte kan besöka museet. Stockholms universitet och andra museer är naturliga samarbetspartner för att bredda perspektiven och tolkningarna i diskussionerna, säger Martin Olin forskningschef på Nationalmuseum.
I det första avsnittet om konst diskuterar Martin Olin som är forskningschef på Nationalmuseum och Anna Maria Forssberg som är historiker och forskare vid Vasamuseet målningen Gustaf Cederströms Karl XII:s likfärd från 1884. Avsnitt två handlar om Sigrid Blombergs skulptur Bebådelsen från 1899 där Per Hedström som är utställningschef på Nationalmuseum och Jessica Sjöholm Skrubbe som är docent i konstvetenskap vid Stockholms universitet diskuterar en stor klassiker i sin egen samtid. Programledare är Anna Jansson som är kommunikatör på Nationalmuseum. Avsnitten är cirka 30 minuter långa och hämtas gratis via podcasttjänster såsom till exempel Spotify eller på anekdot.se.
Länk till de två första avsnitten
Verket – en podd om klassiker diskuterar, upplever och analyserar kulturhistoriens viktigaste mästerverk. Tillsammans med ledande konst- och litteraturhistoriker diskuterar Anna Jansson från Nationalmuseum och Paulina Helgeson från Litteraturbanken klassikernas betydelse och vad de kan säga oss idag. Podden är ett samarbete mellan Litteraturbanken, Nationalmuseum och bildningsmagasinet Anekdot vid Stockholms universitet.
För mer pressinformation
Hanna Tottmar, pressansvarig, press@nationalmuseum.se, 08-5195 4400
Ämnen
Regioner
Nationalmuseum är Sveriges konst- och designmuseum. Museets samlingar innehåller måleri, skulptur, teckningar och grafik från 1500-talet till sekelskiftet 1900, samlingarna av konsthantverk och design sträcker sig ända fram till idag. Museibyggnaden var stängd under fem år då den genomgick en omfattande renovering och öppnade för besökare igen hösten 2018.