Gå direkt till innehåll
Joseph Boze, Porträtt av Rose Bertin. Maurice Quentin de la Tour, Porträtt av okänd kvinna. Foto: Cecilia Heisser och Anna Danielsson/Nationalmuseum.
Joseph Boze, Porträtt av Rose Bertin. Maurice Quentin de la Tour, Porträtt av okänd kvinna. Foto: Cecilia Heisser och Anna Danielsson/Nationalmuseum.

Pressmeddelande -

Nationalmuseum förvärvar pastellporträtt av de La Tour, Danloux och Boze

Nationalmuseum har förvärvat pastellporträtt utförda av Maurice Quentin de La Tour, Henry-Pierre Danloux och Joseph Boze, alla verksamma under pastellmåleriets guldålder i 1700-talets Frankrike. Under de senaste åren har Nationalmuseum förvärvat flera exempel på denna viktiga del av det europeiska 1700-talsmåleriet. Museets samling av pasteller är därför en av de främsta i världen i dag.

Pastelltekniken utvecklades under 1500- och 1600-talen och användes då uteslutande till förstudier, oftast av ansikten. Den omedelbarhet som kunde uppnås genom de nyanserade färgerna vidareutvecklades sedan under 1700-talet i porträtt utförda i pastell vilket bidrog till deras status som fullbordade konstverk och gjorde dem mycket populära. De kunde både var högt utarbetade och skissartade, där man medvetet tog fasta på teknikens naturliga flyktighet.

Maurice Quentin de La Tour (1704–1788) var särskilt intresserad av hur man på ett levande sätt kunde fånga specifika drag och känslolägen typiska för den porträtterade. Det nyligen förvärvade Porträtt av en okänd kvinna, tidigare kallad Madame Masse är ett bra exempel på detta och visar hur de La Tour bemästrade pastelltekniken i sina porträtt och varför han anses vara en av de främsta på området. Genom en omsorgsfull tillämpning av pastellfärgerna skapas en realistisk känsla av hudtoner, ögon, den leende munnen och håret. Detaljerna av den avbildades ansikte ställs samtidigt i effektfull relief mot de skisserade pastelldragen som omgärdar det.

Förmågan att fånga karaktärsdrag var något som La Tour delade med Henry-Pierre Danloux (1753–1809). Danloux pasteller är dock mer sällsynta och han verkar i allmänhet ha föredragit att använda krita framför ren pastellteknik. Han studerade för bland annat Nicolas-Bernard Lépicié (1735–1784) och vann den franska konstakademiens resestipendium Prix de Rome 1774. De få exempel av hans pasteller som vi idag känner till är ofta utförda med säker hand, liksom i Porträtt av en man i Astrakhan päls, som också uppvisar en psykologisk intensitet som verkar matcha den avporträtterades personlighet.

Joseph Boze (1745–1826) var till skillnad från Danloux en mycket produktiv pastellmålare. Han kunde liksom Danloux och de La Tour utföra porträtt med en resolut tillämpning av pastellfärgerna, men hans verk kunde också ha ett mjukare, försiktigare uttryck. Museet har lyckats förvärva hans porträtt av Marie Joséphine av Savojen som var gift med Ludvig XVI:s bror, greven av Provence, senare Ludvig XVIII av Frankrike. Under revolutionen gick paret i exil och 1795 kom de nominellt att utses till ny kung och drottning av de franska rojalisterna. Formellt blev Marie Joséphine dock aldrig drottning då hon hann dö innan hennes man kunde återvända till Frankrike och utropas till kung 1814.

En annan framstående kvinna vid Ludvig XVI:s hov som Boze har avbildat är Rose Bertin, sin tids främsta designer och modeskapare, stundtals kallad Marie-Antoinettes ”modeminister”. Hon hade en bakgrund som sömmerska och blev förtroligt knuten till drottningen som blev hennes vän, beskyddare och primära uppdragsgivare. Bertins arbetssätt och inflytelserika kreationer kom att ligga till grund för utvecklandet av den franska haute couturen. Det finns ett tjugotal versioner av porträttet av Marie Joséphine av Savojen utförda av Boze, medan porträttet av Rose Bertin är hans enda kända. Båda verken visar konstnärens förmåga att genom pastelltekniken skildra en något informell och intim känsla som tycks ge uttryck för de porträtterades sinnelag.

– Nationalmuseum är glada att kunna förvärva dessa betydande pastellporträtt, som ytterligare stärker Nationalmuseums rika samling av pastellmåleri från 1700-talet. Den senaste tidens förvärv gör den till en av de främsta i världen, säger Daniel Prytz, intendent på avdelningen Samlingar.

Nationalmuseum har inga statliga medel att förvärva design, konsthantverk och konst för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel. Förvärven har möjliggjorts genom generösa bidrag från Anne-Marie och Herbert Lembckes stiftelse Ad Infinitum, Axel och Nora Lundgrens donationsmedel samt Hedda och N.D. Qvists donationsmedel.

Inventarienummer:
Maurice Quentin de la Tour, Porträtt av okänd kvinna, tidigare kallad Madame Masse, mitten av 1700-talet. Pastell på blått papper. NMB 2808.
Henry-Pierre Danloux, Porträtt av en man i Astrakhan päls, mitten av 1700-talet. Pastell på papper. NMB 2809.
Joseph Boze, Porträtt av Marie-Joséphine Louise Bénédicte, prinsessa av Savojen, grevinna av Provence, 1785. Pastell. NMB 2800.
Joseph Boze, Porträtt av Rose Bertin, Marie-Antoinettes modist och sömmerska, ca 1780. Pastell på papper. NMB 2810.

För pressinformation
Daniel Prytz, intendent, daniel.prytz@nationalmuseum.se, 08-5195 4306
Hanna Tottmar, pressansvarig, press@nationalmuseum.se, 08-5195 4400

Ämnen

Kategorier

Regioner


Nationalmuseum är Sveriges konst- och designmuseum. Museets samlingar omfattar cirka 700 000 föremål och innehåller måleri, skulptur, teckningar och grafik från 1500-talet till sekelskiftet 1900, samlingarna av konsthantverk och design sträcker sig ända fram till idag. Nationalmuseums uppdrag är att vårda och tillgängliggöra konsten i samlingarna samt att verka för ökad kunskap. Museet utsågs till Årets museum 2022.

Kontakter

Pressansvarig

Pressansvarig

Presskontakt 08-5195 4400