Pressmeddelande -
Nationalmuseum Design flyttar in på Kulturhuset
För ett drygt år sedan offentliggjorde Nationalmuseums överintendent Berndt Arell sitt mål att öppna en ny plats för Design i Stockholm. Parallellt med löpande publik museiverksamhet under året har planerna tagit form. Nationalmuseum har i dagarna undertecknat en avsiktsförklaring med Kulturhuset Stadsteatern. Samarbetet innebär en mångårig designsatsning i Kulturhuset på 850 m2 mitt i city. Besökarna bjuds in till den första utställningen i slutet av oktober i år men programverksamhet inom designfältet påbörjas innan dess.
Museiledningen har länge saknat utrymme i museibyggnaden för att lyfta konsthantverks- och designsamlingen utöver det löpande arbetet. Även besökarna har i publikundersökningar efterfrågat mer designrelaterade projekt. Nu kan Nationalmuseum äntligen experimentera friare och hitta nya former för dialog mellan designsamlingen, besökarna och samhället.
Nationalmuseums byggnad renoveras och fram till 2017 visas konsten på andra platser genom olika samarbeten. Lokaler för tillfälliga utställningar inom främst bildkonsten finns sedan förra sommaren på Konstakademien i Stockholm. Förra helgen öppnades Barockt - en samproducerad konstutställning mellan Nationalmuseum och Kulturhuset Stadsteatern - också i Kulturhuset. Nu öppnar sig även möjligheten att fördjupa intresset för Nationalmuseums samling av konsthantverk och design.
– Form och design är en betydande del av Nationalmuseums samling. Det är med glädje jag nu kan konstatera att museet väljer att särskilt lyfta fram den delen av samlingen i den nya lokalen i Kulturhuset under renoveringsperioden, säger Lena Adelsohn Liljeroth, kulturminister.
Samlingarna på cirka 30 000 föremål löper över sex sekler in i nutiden. I projektet Nationalmuseum Design bjuds besökarna in till utställningar, designsamarbeten, seminarier och mingel. Ökad forskning inom design, ett tidigare eftersatt område, förväntas bli ytterligare en effekt av satsningen.
– Design är högst aktuellt idag. Såväl formvärlden, näringslivet som samhälleliga organisationer berörs. Den nya verksamheten är ett nytt sätt att samverka för aktörer som Kulturhuset Stadsteatern, BMW och Formmuseets Vänner. Nationalmuseum Design är framtidens museum; smidigt, nyfiket, samhällsbaserat och aktivt i det sociala samtalet, säger Berndt Arell, överintendent Nationalmuseum.
– Det är fantastiskt att äntligen få öppna upp de här lokalerna för alla besökare. I nära 40 år har det varit personallokaler, ett provisorium som var tänkt att vara i tio år. Det är också fantastiskt att få fördjupa samarbetet med Nationalmuseum under en treårsperiod, säger Benny Fredriksson, VD för Kulturhuset Stadsteatern.
Projektet har förutsatt ett bredare samarbete med både stad och näringsliv. Stockholm stad stöttar satsningen genom ett avtal om ytor i Kulturhuset för publik verksamhet. Till verksamheten knyts finansiärer och en referensgrupp med välrenommerade medlemmar inom designområdet. Först ut inom näringslivet, som Nationalmuseum Designs särskilda sponsorer, är BMW.
För att kunna växa och säkra Nationalmuseum Design framöver sjösätter Berndt Arell också en referensgrupp. Ordförande blir Björn Rosengren, senior advisor. Det övergripande syftet är att förstärka en dialog inom designsfärens olika intressenter, föreningar och sammanslutningar som alla har samma mål – att lyfta design och dess villkor som ett verktyg för utveckling.
Ytterligare
information
Lena Munther, informationschef, 08-5195 4465, lena.munther@nationalmuseum.se
Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2017. Verksamheten fortgår genom samarbeten, turnerande utställningar och i tillfälliga lokaler.
BMW Sverige AB är huvudsponsor för Nationalmuseum Design. Nationalmuseum samarbetar även med Svenska Dagbladet, Fältman & Malmén och Grand Hôtel Stockholm. Mer information finns på www.nationalmuseum.se.