Gå direkt till innehåll
Luca Giordano, Den helige Bartolomeus, omkring 1660. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum.
Luca Giordano, Den helige Bartolomeus, omkring 1660. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum.

Pressmeddelande -

Luca Giordanos målning av den helige Bartolomeus till Nationalmuseums samlingar

Nationalmuseum har mottagit en gåva i form av den italienske konstnären Luca Giordanos målning av aposteln Bartolomeus. Det är den första målningen i samlingarna av den kände napolitanske barockkonstnären, som slutade sin karriär som spansk hovmålare. Den generösa gåvan kommer från Nationalmusei Vänner.

Luca Giordano (1634–1705) var en lysande stjärna inom det napolitanska måleriet under 1600-talets andra hälft. Neapel var en av Europas största städer, med en befolkning som var mycket större än Roms. Eftersom Syditalien på 1600-talet hörde till det spanska riket var Neapel kulturellt både spanskt och italienskt. För en ung napolitansk konstnär var det därför naturligt att intressera sig såväl för den dynamiska barockkonsten i det närliggande Rom som för den spanska traditionen.

I Giordanos målning av den helige Bartolomeus, en av Jesu lärjungar, är det den spanske mästaren Jusepe Riberas bilder av helgon och filosofer som har inspirerat konstnären. Och Ribera hade i sin tur varit påverkad av en italiensk konstnär, nämligen Caravaggio. I Bartolomeus-målningen finns flera drag som är utmärkande för denna tradition, inte minst den dramatiska ljusbehandlingen, med ansiktets obelysta sida vilande nästan helt i mörker, och den obönhörliga realismen. Den gamle mannens rynkor, hårtestar och smutsiga händer är återgivna med en nästan chockerande uppriktighet, kalkylerad för att ge betraktaren en känsla av helgonets närvaro här och nu. Bartolomeus blev flådd levande, och kniven i hans hand är en påminnelse om helgonets martyrdöd – och dessutom en symbol som hjälper oss att identifiera vem målningen föreställer. Äldre källor som förmodligen velat förklara likheten mellan de två mästarnas måleri uppger att Luca Giordano i sin ungdom studerade för Ribera, som dog redan 1652, men detta är mycket osäkert. Bröstbilden av Bartolomeus kan dateras till omkring 1660, en period då Giordano utförde flera liknande verk i Riberas anda.

Luca Giordano var en mångsidig och produktiv målare med en stor verkstad. Han växlade mellan olika stilar och tekniker och var känd för sin otroliga snabbhet som målare, därav smeknamnet ”fa presto” (”gör, eller måla, snabbt”). Även om han hade uppdrag i Florens och på andra platser i Italien var hemstaden Neapel hans bas, till dess han 1692 blev inbjuden av den spanske kungen Karl II att resa till Madrid. Giordano blev spansk hovmålare 1694 och stannade i Spanien i tio år, till några år före sin död då han återvände till Neapel.

– Nationalmuseum har en spännande samling napolitansk konst, men detta är den första målningen av Luca Giordano. Jag ser fram emot att se hans Bartolomeus på samma vägg som verk av Jusepe Ribera och Bernardo Cavallino senare i höst. Tillsammans visar de hur aktuellt arvet från Caravaggio var i det spanska Syditalien under hela 1600-talet, säger Martin Olin, forskningschef vid Nationalmuseum.

Nationalmuseum har inga statliga medel att förvärva design, konsthantverk och konst för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel. Förvärvet är en generös gåva från Nationalmusei Vänner.

Inventarienummer:
Luca Giordano, Den helige Bartolomeus, omkring 1660. Olja på duk. NM 7641.

För pressinformation
Martin Olin, forskningschef, martin.olin@nationalmuseum.se, 08-5195 4310
Hanna Tottmar, pressansvarig, press@nationalmuseum.se, 08-5195 4400

Ämnen

Kategorier

Regioner


Nationalmuseum är Sveriges konst- och designmuseum. Museets samlingar omfattar cirka 700 000 föremål och innehåller måleri, skulptur, teckningar och grafik från 1500-talet till sekelskiftet 1900, samlingarna av konsthantverk och design sträcker sig ända fram till idag. Nationalmuseums uppdrag är att vårda och tillgängliggöra konsten i samlingarna samt att verka för ökad kunskap. Museet utsågs till Årets museum 2022.

Kontakter

Pressansvarig

Pressansvarig

Presskontakt 08-5195 4400