Pressmeddelande -
Lisa Juntunen Roos är årets Unga konsthantverkare
2023 års Unga konsthantverkare är konstnären och textilkonstnären Lisa Juntunen Roos. Hennes konstnärskap handlar om materialitet, teknik, berättelser och traditionens starka roll. Stipendiet är på 100 000 kronor och delas ut av Bengt Julins Fond som ingår i Nationalmusei Vänner vid en ceremoni på Nationalmuseum den 16 november.
Lisa Juntunen Roos är född 1988 i Västerås och har en gedigen utbildning från bland annat Capellagården, Handarbetets Vänners skola och Konstfack. Hon har redan hunnit medverka i ett antal utställningar och fått beställningar på verk såsom Ne Jotka Tulivat Me Jotka Jäimme / Dom Som Kom Vi Som Blev för parkeringshuset Oxen i Västerås 2022.
Lisa Juntunen Roos om sitt arbete:
Mitt konstnärskap har flera bottnar, jag står med ett ben i den traditionella textila slöjden där jag undersöker görandet, traditionens roll och konsekvens för utövare samt nationell identitet. Ett annat ben har jag i konstnärlig forskning och gestaltning där det tidigare benet formuleras och tar sig uttryck. Mitt arbete är också ett konstant undersökande av min egen identitet som tvåkulturell där mina verk blir ett historieberättande i kapitelform.
Jag arbetar med en teknik som är vanligt förekommande i Finland. Tekniken springer ur traditionen för näverslöjd där materialet under 60-talet började bytas ut då plasten introducerades. Detta fenomen att ta vara på något som man i Sverige i stället kastat är något som jag läser som kännetecknande för en finsk mentalitet. Ett beteende som växt fram som en konsekvens av krig och ranson och tar sig uttryck i konsthantverket. Det finns en stolthet i att kunna ta vara på det man har. Det är viktigt för mig att det material jag arbetar med är självständigt, med det menar jag att material och teknik i sig bär på något och att jag kan använda detta ’något' som en språngbräda för mitt eget berättande. Ur ett konsthantverkligt perspektiv tittar jag på samhällets människor. Görandet har funnits nära människan alltid och varje berättelse har ett material.
Juryns motivering
Strimlade kaffeförpackningar och en flätteknik hämtad från näverslöjden har blivit Lisa Juntunen Roos signum. Med sina återbruksmaterial och sitt framhävande av hantverket, och med motiv som kretsar kring migration och familjerelationer, står hennes verk stadigt förankrade i vår tids stora samhällsfrågor. Men samtidigt är det som talar starkast i hennes arbete den uttrycksfulla, personliga berättelsen.
Årets jury
Elsebeth Welander-Berggren, ordf., Rolf Julin (Bengt Julins Fond), Micael Ernstell (Nationalmuseum), Love Jönsson (Rian Designmuseum) och Kerstin Wickman (designhistoriker och skribent).
Stipendiet Unga konsthantverkare delas ut sedan 2001 på initiativ av Bengt Julin. Det syftar till att premiera lovande utövare som inte fyllt 35 år och som har sin huvudsakliga verksamhet i Sverige. Stipendiet är på 100 000 kronor och delas ut vartannat år. Stipendiat utses av styrelsen för Bengt Julins Fond som till sin hjälp har utsett en jury. Tidigare stipendiater är bland annat Rasmus Nossbring 2021, Alexander Tallén 2019, Märta Mattsson 2016, Ida-Lovisa Rudolfsson 2014, Simon Klenell 2012, Karl Magnus Nilsson 2010, Helena Hörstedt 2008 och Christian-Pontus Andersson 2006.
Stipendiet delas ut vid en ceremoni på Nationalmuseum den 16 november.
Presskontakt
Hanna Tottmar, pressansvarig, press@nationalmuseum.se, 08-5195 4400
Ämnen
Kategorier
Regioner
Nationalmuseum är Sveriges konst- och designmuseum. Museets samlingar omfattar cirka 700 000 föremål och innehåller måleri, skulptur, teckningar och grafik från 1500-talet till sekelskiftet 1900, samlingarna av konsthantverk och design sträcker sig ända fram till idag. Nationalmuseum är en statlig myndighet vars uppdrag är att vårda och tillgängliggöra konsten i samlingarna samt främja konsten, konstintresset och konstvetenskapen.