Pressmeddelande -
Konst på turné möter publiken när Nationalmuseum renoveras
I våras gav regeringen klartecken till projektering inför renovering av Nationalmuseum. Nästa år flyttar samlingarna och museiverksamheten ut från museibyggnaden. Turnerande utställningar, tillfälliga visningsplatser och ökade utlån av konst blir grunden för fortsatta möten med publiken - både i Sverige och utomlands.
Fram till och med den tredje februari 2013 kan publiken ta del av en bred verksamhet med program och utställningar i Nationalmuseibyggnaden. ”Passa-på-perioden” kröns av en sprakande finalhelg 2-3 februari. Sedan stänger byggnaden för att förbereda renoveringen.
– Nu väntar en spännande fas. Under renoveringsperioden kan vi arbeta friare. Vi samarbetar med museer och konsthallar i landet och internationellt. Vi har nu förutsättningar att öka mängden utlånad konst från samlingarna och är stolta över att så många systermuseer vill ta emot turnerande utställningar, säger Berndt Arell, överintendent Nationalmuseum.
Nationalmuseum ska främja konstintresset i hela landet och stödja det regionala konstlivet. På några lokala utställningsplatser i landet utökas de egenproducerade turnerande utställningarna med föremål från de lokala samlingarna. Med tillfällig hemvist i Konstakademien på Fredsgatan 12 i Stockholm skapas dessutom ett nytt konstcentrum. Där erbjuds utställningar och programverksamhet för både stora och små. Som premiärutställning, med start den 13 juni, lyfts ett efterfrågat konstnärskap: Carl Larsson. Vänner och ovänner. Utställningen visas i tre salar och omfattar verk från Nationalmuseums samlingar men även inlån från privata hem och andra museer.
Renoveringen ska skapa förutsättningar för en modern museiverksamhet som samspelar med den kulturminnesmärkta byggnaden. Nya Nationalmuseum blir ett publikvänligt och öppet museum för både stora och små konstupplevelser. Allt i en långsiktigt hållbar byggnad. Genom den efterlängtade renoveringen kan museibyggnaden få bättre förutsättningar. Både för att möta publiken och för att ta hand om de konstskatter som finns i samlingarna.
Ytterligare information
Lena Munther, Kommunikationschef,
lena.munther@nationalmuseum.se, 08-5195 4465
Pressbilder
www.nationalmuseum.se/press
Turnerande utställningar och stora utlån av konst åren 2013-2014
Även när museibyggnaden tillfälligt inte kan ta emot publik kan Nationalmuseum utföra sitt uppdrag - att möta publiken och stimulera intresset för äldre konst samt konsthantverk och design fram till idag.
Våren 2013
Nationalmuseibyggnaden tar emot publik t o m 3 februari
Statens fastighetsverk genomför projektering fram till bygghandling
De fyra årstiderna, Jamtli, Östersund
Slow Art, Kalmar Slott, Kalmar
Nordic Art – The Modern Breakthrough, Groningen, Nederländerna
Carl Larsson. Vänner och ovänner, premiärutställning på Konstakademien, Stockholm
Hösten 2013
Nordic Art – The Modern Breakthrough, München, Tyskland
Anders Zorn, San Francisco, USA
Slow Art, Falkenbergs museum, Falkenberg
Våren 2014
Nära & fjärran, Västerbottens museum, Umeå. Visas hela Kulturhuvudstadsåret 2014.
Tillsammans med Kulturhuset öppnar vi en stor utställning om barocken, Stockholm
De fyra årstiderna, Ystads konstmuseum, Ystad
Yrke konstnär, Jönköpings läns museum, Jönköping
Historien i bild, Göteborgs konstmuseum, Göteborg
Hösten 2014
Slow Art, Länsmuseet Gävleborg, Gävle
Alexander Roslin, Enschede, Nederländerna
Holländsk guldålder, Budapest, Ungern
Pehr Hilleström, Helsingfors, Finland
Fakta och bakgrund
Historik om Nationalmuseum
Uppfördes 1866 på uppdrag av regeringen. Arkitekt var Friedrich August Stüler. Hans övertygelse om att arkitektur och utsmyckningar kunde förstärka konstupplevelsen är central i Nationalmuseibyggnaden. Salarna har varierande storlek, dekor, färg och ljussättning.
Bakgrund till renoveringen
Genom decennier har museibyggnaden disponerats om och anpassats till verksamhetens utökade behov. Skikt har lagts på skikt. Byggnaden har däremot aldrig renoverats och håller idag inte gängse internationell standard i fråga om säkerhet, klimat, brandskydd, arbetsmiljö och logistik. Renoveringen kan tillgodose moderna verksamhets- och myndighetskrav.
Samlingarna
Samlingarna innehåller cirka 700 000 föremål. Det är äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Ursprunget är de kungliga konstsamlingarna vilka har testamenterats till staten. Fram till 1990-talet har hela samlingar successivt överförts till annan part. Dessa har sedan utgjort grunden till helt nya museer som Historiska museet, Gustav III:s Antikmuseum, Medelhavsmuseet, Moderna Museet och till Kungliga Biblioteket.
Verksamhetens mål
Nationalmuseum med Prins Eugens Waldemarsudde är en statlig myndighet med regeringen som uppdragsgivare under Kulturdepartementet. Vårt uppdrag är att bevara kulturarvet och främja konsten. Vi ska bevara, tillgängliggöra och stå för kunskap. Varje år registrerar vi ca 400 000 besök i museet på Blasieholmen. En tredjedel av besökarna kommer från andra länder än Sverige.