Pressmeddelande -
Henri de Toulouse-Lautrec på Nationalmuseum i vår
Nationalmuseums utställning i vår är den första heltäckande presentationen av den franske konstnären Henri de Toulouse-Lautrec i Sverige på fyrtio år. Cirka 200 verk finns med; teckningar, affischer och oljemålningar. Vi möter en stor liten konstnär som lämnade ett liv i aristokratiska kretsar för att leva i nöjeskvarteren kring Montmartre och skildra människorna där. Hans verk kan ses på Nationalmuseum mellan 21 februari och 25 maj.
Hela den parisiska underhållningsvärlden tycks fångad i Toulouse-Lautrecs bilder från krogar och caféer, danspalats och teatrar. Särskilt förknippad är han med nöjesetablissemanget Moulin Rouge. Under några år kring 1890 fanns han där nästan varje kväll, sysselsatt med att fånga individer och händelser i sitt skissblock.
Henri de Toulouse-Lautrec skildrade på nära håll de prostituerade kvinnornas liv dagar, kvällar och nätter. Som konstnär tycks han pendla mellan medkänsla och distans. Vårens utställning på Nationalmuseum passar på att belysa de ekonomiska och sociala orsakerna till den omfattande prostitutionen under det sena 1800-talet. Dessutom ställs en annan intressant fråga...
Vad skulle en nutida Toulouse-Lautrec ha skildrat i en storstad som Stockholm? En grupp studenter från Konstfack är inbjudna att fritt gestalta stadens nattliv i verk särkilt skapade för utställningen "To use Lautrec", som visas på entréplanet.
Nationalmuseum ger stort utrymme åt Toulouse-Lautrec som affischkonstnär. Det sena 1800-talets framväxande nöjesliv behövde marknadsföring, och merparten av Henri de Toulouse-Lautrecs affischer är just reklam. Här utvecklar han ett formspråk med enkla linjer och starka färger. Ett språk som också pekar framåt.
Toulouse-Lautrec hade ett märkligt levnadsöde som klassresenär från aristokrati till samhällets skuggsida. Han föddes i en högadlig sydfransk släkt. Det har sagts att inavel var orsak till hans sjuklighet. I tonåren drabbades han av så svåra benbrott och hans ben slutade växa. Till Paris flyttade Henri med sin mor för att studera konst, men drogs snart till stadens mer bohemiska kretsar. Och det var i Montmartre som hans skaparkraft kom att blomma - med en omfattande konstnärlig produktion som följd. Henri de Toulouse Lautrecs liv blev emellertid kort. Alkoholiserad och fysiskt nedgången avled han 1901, knappt 37 år gammal. I slutet av februari möter vi honom alltså på Nationalmuseum.
Utställningskommissarie: Per Hedström, Telefon: 08-5195 43 56, Mobil: 070- 297 02 93
E-post: phm@nationalmuseum.se
Scenograf: Henrik Widenheim
Pressbilder finns på: www.pressbild.com/nationalmuseum
Användarnamn: Tessin
Lösenord: Sergel
För ytterligare information:
Anne-Marie Gustafsson, informationschef, E-post: amg@nationalmuseum.se
Telefon 08-5195 43 90
Lästips:
Per Hedströms inledande artikel i Nationalmuseums katalog om Toulouse Lautrec bifogas här i dess preliminära utformning. För återgivande av artikeln i dess helhet, vänligen kontakta först Per Hedström.
NATIONALMUSEUM
Södra Blasieholmshamnen
telefon 08-5195 4300, fax 08-5195 4436
www.nationalmuseum.se
Nationalmuseum samarbetar med Accenture, Glitnir,
Fagerhults Belysning, Svenska Dagbladet, Fältman & Malmén och Grand Hôtel Stockholm.