Pressmeddelande -
Fri entré på Nationalmuseum från 1 januari
Från årsskiftet träder regeringens reform om fri entré in på vissa av de statliga museerna. Den fria entrén är föreslagen att införas från 1 februari men Nationalmuseum inför den redan från 1 januari i utställningslokalerna på Konstakademien och från 2 januari på Nationalmuseum Design på Kulturhuset Stadsteatern.
- Eftersom det är relativt små verksamheter vi driver i våra tillfälliga lokaler så har vi möjlighet att ställa om med kort varsel. Det känns självklart för oss att införa fri entré redan från årsskiftet eftersom Nationalmuseums konstsamlingar ska finnas till för alla. Vi vill göra det möjligt för fler att ta del av vårt gemensamma kulturarv, säger Berndt Arell, överintendent på Nationalmuseum.
Regeringen har avsatt 80 miljoner kronor i budgeten för 2016 för att införa fri entré vid vissa statliga museer. Regeringen bedömer att lika tillgång till det gemensamma kulturarvet bör ses som en demokratisk rättighet och att det är viktigt att så många som möjligt upplever att museerna är till för dem.
Utställningar
Nationalmuseum på Konstakademien
Fri entré från 1 januari
Den 1 oktober till 10 januari 2016 visas Rodin som går på djupet i den franske konstnären Rodins konstnärskap. I utställningen visas ett 50-tal av Rodins skulpturer i olika versioner och i olika material, bland annat några av hans mest kända verk såsom Kyssen, Tänkaren och Je suis belle. Här visas också ett 20-tal verk av nordiska skulptörer som influerades av Rodin, till exempel Carl Milles och Carl Eldh.
Öppettider nyårshelgen
1 januari 12-16
2-3 januari 10-17
Nationalmuseum Design på Kulturhuset Stadsteatern
Fri entré från 2 januari
Den 4 december till 14 februari 2016 visas utställningarna Den Nya Kartan och Kvinnliga pionjärer. Den Nya Kartan beskriver hur samarbeten mellan formgivare och tillverkare i Skåne visar på möjligheterna med lokala samarbeten i en tid då många tror att svensk produktion är död. Utställningen visar resultaten av de samarbeten som initierats mellan 24 formgivare och 24 tillverkare i Skåne. Kvinnliga pionjärer är en utställning om framgångsrika kvinnliga formgivare under mellankrigstiden som sedan mer eller mindre har försvunnit ut ur historien. Totalt visas runt 150 föremål från Nationalmuseums samlingar i skilda material som gjutjärn, glas och silver av 20 konstnärer och formgivare som Tyra Lundgren, Anna Petrus, Estrid Ericson, Wilhelmina Wendt, Kitty von Otter och Sylvia Stave.
Öppettider nyårshelgen
1 januari stängt
2-3 januari 11-16
Presskontakt
Hanna Tottmar, pressansvarig, hanna.tottmar@nationalmuseum.se, 0767-23 46 32
Bildtext
Auguste Rodin, Den uppvaknande människan eller Bronsåldern. Foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum. Sylvia Stave, Vattenkanna i nysilver. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum.
Ämnen
Regioner
Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2018. Verksamheten fortgår genom samarbeten både i Sverige och utomlands och med tillfälliga utställningar på Konstakademien, Fredsgatan 12 och Nationalmuseum Design på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet och Grand Hôtel Stockholm. Verksamheten får också stöd av FCB Fältman & Malmén.