Pressmeddelande -
Emil möter teskedsgumman. Bilder av Björn Berg. 15 december 2004 17 april 2005
Vad har Emil i Lönneberga från Astrid Lindgrens berättelser gemensamt med Alf Prøysens teskedsgumma?
Ett givet svar är konstnären Björn Berg och alla tre ägnas under vintern och våren särskild uppmärksamhet på Nationalmuseum. I en omfattande utställning visas färgrika akvareller sida vid sida med pennteckningar och skisser till de välkända, omtyckta barnboksbilderna. Drygt 200 verk presenteras i en lekfull miljö, där scenografin ackompanjerar välbekanta episoder och scener från de båda figurernas bildvärldar.
Utställningen bygger på olika teman som skapar nya sammanhang och möten kring de olika böckernas originalbilder. Utställningen presenterar alltså inte bok för bok kronologiskt. En viktig del är att visa processen, hur figurerna, deras persongalleri och miljöer har kommit till. Vi får se framväxten av Emil från första bilden, den av en anonym ljushårig pojke, som fick Astrid Lindgren att initialt kontakta tecknaren Björn Berg, till den fullfjädrade figur Emil idag utgör i våra medvetanden. Utställningen visar hur teskedsgumman har presenterats på olika sätt i olika utgåvor, såväl i Sverige som utomlands. De tidigt tecknade varianterna visar en gumma med ett tydligt grafiskt anslag, där linjer och rutmönstrade ytor för tankarna till den tidens trycktekniska möjligheter och begränsningar. Den senare gumman är ledigare, med rundare huvud och mjukare former. I 1970-talets bilderböcker får hon färg genom den flödiga akvarellen en av Björn Bergs starka konstnärliga sidor.
Utställningen vill också presentera andra sidor av Björn Bergs konstnärskap i grafiska blad och teckningar från olika perioder. Hans resor jorden runt som tecknare för Dagens Nyheter och hans dokumentation av svenska industriarbetare för tidskriften Industria har båda en sak gemensam intresset för rörelsen!
I samband med utställningen ges på Nationalmuseums eget förlag ut en 48-sidig barnbok Emil möter teskedsgumman. En vandring i Björn Bergs bildvärld, som till många delar bygger på utställningens koncept. Den är rikt illustrerad med Björn Bergs bilder, och har ett pedagogiskt anslag där barnen i frågeform uppmanas att fundera över olika saker. För den vuxne läsaren avslutas boken med en biografi över Björn Bergs konstnärskap.
Utställningskommissarier: Marika Bogren mbn@nationalmuseum.se och
Ulf Cederlöf ucf@nationalmuseum.se