Pressmeddelande -
Besök Nationalmuseum på Bokmässan i Göteborg
Den 13 oktober 2018 öppnar det nyrenoverade Nationalmuseum. Lagom till återinvigningen släpps en rad rikt illustrerade böcker. Nationalmuseum finns på plats på Bokmässan i Göteborg för att berätta mer om sin breda bokutgivning.
Först ut bland böckerna som Nationalmuseum släpper är en konstbok för barn, Pippi på konst. Med anledning av boken är två programpunkter inplanerade på Bokmässan med Lena Eriksson, chef för pedagogiken på Nationalmuseum, som är en av bokens författare och Stina Wirsén som är illustratör. Torsdag den 27 september kl 15.00 i Nationalmuseums monter B05:70 och kl 16.30 på Bildscenen berättar de mer om arbetet med boken.
På fredag 28 september kl 14.00 deltar Nationalmuseums nytillträdda överintendent Susanna Pettersson i ett samtal med programledaren Pekka Heino. Under rubriken Konstvetenskap för alla. Nationalmuseum satsar på böcker talar de om Nationalmuseums roll och ansvar som forskningsinstitution och utgivare av böcker som tilltalar många. Samtalet äger rum i Nationalmuseums monter B05:70.
Nationalmuseums kommande böcker
Pippi på konst
Pippi på konst berättar om konstverk ur Nationalmuseums samlingar, från det riktigt gamla till det moderna. Här finns målningar, skulpturer, märkvärdiga föremål och något så vardagligt som en diskborste. De är samlade i sex kapitel som utgår från en magisk ramsa med latinska ord. Orden lyfter fram sådana förmågor som är bra att ha när man kliver in i konstvärlden:
Curiosa – nyfikenhet
Oculus – seende
Intellectus – tänkande
Sensibus – sinnen och känslor
Scientia – vetenskap
Fabrica – material
Med på konstresan är illustratören Stina Wirséns två nyfikna fåglar. Tillsammans med de generösa bilderna av konstverken blir det en fest för ögat och fantasin! Boken är ett samarbete med Lilla Piratförlaget. Ges ut på svenska.
Nationalmuseum i nytt ljus
Ett praktverk som beskriver det historiska skeendet före Nationalmuseibyggnadens uppförande, byggnationen och de förändringar som genomförts under 1900-talet. En central del är beskrivningen av tillståndet i början av 2000-talet som till slut tvingade fram en omfattande renovering och ombyggnad. Boken är rikt illustrerade med bland annat arkitekten Friedrich August Stülers akvarellerade originalritningar, arkivbilder och nytagna fotografier av Bruno Ehrs. Publikationen markerar en milstolpe i museets historia. Ges ut i en version på svenska och en på engelska.
John Singer Sargent
Den amerikanske målaren John Singer Sargents (1856–1925) bildvärld är fylld av kontraster. Tekniskt briljant gjorde han en strålande internationell karriär, framför allt med sina eleganta porträtt av personligheter ur den högsta internationella societeten. Men det finns även flera mindre kända sidor hos hans konstnärskap som är intressanta. Sargent var visserligen amerikan till börden men framför allt kosmopolit. Utställningen John Singer Sargent öppnar den 13 oktober på Nationalmuseum, samtidigt som boken utkommer, och är resultatet av ett samarbete mellan en rad internationella specialister i ämnet. Ges ut i en version på svenska och en på engelska.
Nationalmuseum. Konstskatter ur samlingarna
Nationalmuseum är ett av Europas äldsta offentliga konstmuseer, ett barn av 1700-talets upplysnings- och revolutionstid. Det grundades 1792, ett år före Louvren i Paris, och öppnades for allmänheten två år senare på Kungliga slottet. Museet vilar på en överföring av Gustav III:s samling i statlig ägo samtidigt som det instiftades till den döde kungens minne. Museet rymmer således stora delar av de äldre kungliga samlingarna. Mer än 700 000 föremål erbjuder enorma möjligheter för alla, oberoende av kunskap om konsten och dess historia. För att ge besökarna en tydligare bild av samlingarnas rikedom och historia innehåller boken en inledning och smakprov med korta texter som tillsammans presenterar Nationalmuseum. Ambitionen har varit att ge läsaren ett så representativt och inspirerande urval som möjligt. Ges ut i en version på svenska och en på engelska.
NM&. En ny samling
Boken NM& är en dokumentation av ett unikt konstnärligt samarbetsprojekt initierat av Nationalmuseum. I samband med museets omfattande renovering och ombyggnad öppnade sig möjligheten att skapa en ny restaurangmiljö. Med tanke på uppdraget som museum för konst och design föll det sig naturligt att ta tillfället i akt och utforma en ny offentlig miljö, som berättar om designprocesser och design i dagens Sverige. Resultatet är en mångfacetterad konstupplevelse skapad av ett 30-tal formgivare och ett 20-tal producenter. Tillsammans har de ritat inredning och en samling armaturer, möbler, textil, glas, porslin, bestick och objekt. Boken ger inblickar i hur design kan bli till från idéer till färdiga objekt specifikt skapade för Nationalmuseums nya restaurang. Boken är ett samarbete med bokförlaget Art and Theory. Ges ut i en version på svenska och en på engelska.
Design Stories. Tabloiden
Design Stories. Tabloiden.Tre Historier. Tre Posters ges ut i samband med öppnandet av utställningen Design Stories.Tabloidenadderar fler perspektiv på begreppet storytelling och är, med sitt generösa format, något annat än en utställningskatalog i konventionell mening. Tabloiden erbjuder fördjupningar och reflexioner kring begreppet genom de tre fristående essäerna av en poet och författare, en professor vid Konstfack och en framtidsstrateg på Kairos Future. Ges ut i en version på svenska och en på engelska.
Mer information
Ingrid Lindell, chef publikationsenheten, ingrid.lindell@nationalmuseum.se, 08-5195 4329
Hanna Tottmar, pressansvarig, press@nationalmuseum.se, 08-5195 4400
Ämnen
Regioner
Nationalmuseum är Sveriges största konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar måleri, skulptur, teckningar och grafik från 1500-talet till sekelskiftet 1900 samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och öppnar igen den 13 oktober 2018. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet och Grand Hôtel Stockholm.