Lisa Juntunen Roos är årets Unga konsthantverkare
2023 års Unga konsthantverkare är konstnären och textilkonstnären Lisa Juntunen Roos. Hennes konstnärskap handlar om materialitet, teknik, berättelser och traditionens starka roll.
2023 års Unga konsthantverkare är konstnären och textilkonstnären Lisa Juntunen Roos. Hennes konstnärskap handlar om materialitet, teknik, berättelser och traditionens starka roll.
En ny utgåva av den konstvetenskapliga skriftserien Art Bulletin of Nationalmuseum finns nu tillgänglig. Det är den första delen av volym 28 som innehåller vetenskapliga artiklar och information om museets förvärv under 2021. Publikationen ges ut i digitalt format och är kostnadsfri både att läsa och ladda ner.
Nationalmuseum har utökat sin samling genom en donation av en dryckeskanna av silver från 1851 i form av en stubbe. Den är utförd i den slags naturalism som var populär under 1800-talet och som skulle kunna kallas naturstil.
Året på Nationalmuseum inleds med utställningar om den norska konstnären Harriet Backer och den japanska formgivaren både Akira Minagawa. Det avslutas sedan med en stor utställning om romantiken med konst både från 1800-talet och samtidskonst.
Onsdag den 11 oktober är det dags för 2023 års Tessinföreläsning. I år föreläser den rumänsk-spanske konsthistorikern Victor I. Stoichita. Föreläsningen fokuserar på den venetianske konstnären Gentile Bellini och de målningar, framför allt hans porträtt av sultan Mehmet II, som tillkom under hans vistelse i Istanbul runt 1480.
I utställningen Såsom i en spegel – porträtt under fem sekel introduceras kvinnor, män och barn som levt i eller verkat för Sverige från Vasatid till dagens datum. Alla är inte födda i landet, men de har på olika sätt bidragit till dess historia eller kulturliv. Några av konstnärerna och modellerna har anknytning till Jämtland.
Nationalmuseum har mottagit tre donationer av illustrationskonst från 1900-talets mitt. Donationerna omfattar sammanlagt ett 500-tal verk och rymmer tillsammans olika innehåll, tekniker och stilar som är kännetecknande för svensk illustrationskonst från perioden. Illustrationerna är utförda av Birger Lundquist, Bertil Almqvist och Allan Löthman.
Nationalmuseum har förvärvat ett porträtt av den 23-årige Axel von Fersen, målat i London sommaren 1778. Det är en självmedveten ung man som visar upp sig, möjligen med anledning av ett tilltänkt giftermål med en rik arvtagerska.
Nationalmuseum har tagit emot 25 silverföremål fördelade på 11 verk av Anna Atterling som är skänkta av konstnären själv. De är alla utförda i den teknik att bearbeta silver som konstnären utvecklat själv och som ger spröda former med dekorativa hålrum. Flera av föremålen går att se i utställningen Givandets glädje som öppnar den 5 juli.
Nationalmuseums samlingar innehåller många utsökta och representativa exempel på svenskt och europeiskt silver från 1500-talet fram till vår egen tid. Den unika samlingen är bland annat resultatet av gåvor och ekonomiska bidrag från flera donatorer genom åren. I utställningen Givandets glädje presenteras ett 80-tal av de senaste decenniernas gåvor till museet.
Nationalmuseum har förvärvat ett porträtt som föreställer kulturpersonligheten och konstsamlaren Cassiano dal Pozzi. Det är tecknat i rödkrita och utfört någon gång på 1620-talet av en okänd konstnär. Sedan tidigare finns det endast ett känt porträtt av dal Pozzo och som är utfört ungefär tio år senare.
Varje sommar visas ett antal utställningar som är producerade av Nationalmuseum. På Nationalmuseum i Stockholm går det att se utställningarna Trädgården – konst och natur under sex sekler, Beauty and the Unexpected och Givandets glädje – silverdonationer. På Gustavsbergs Porslinsmuseum visas Badrum för alla!, på Nationalmuseum Jamtli Ideal och verklighet och på Läckö slott Djur i konsten.