Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Gentile Bellini, The Sultan Mehmet II, 1480. National Gallery, London.

Årets Tessinföreläsning: Seeing the Sultan med Victor I. Stoichita

Onsdag den 11 oktober är det dags för 2023 års Tessinföreläsning. I år föreläser den rumänsk-spanske konsthistorikern Victor I. Stoichita. Föreläsningen fokuserar på den venetianske konstnären Gentile Bellini och de målningar, framför allt hans porträtt av sultan Mehmet II, som tillkom under hans vistelse i Istanbul runt 1480.

David Klöcker Ehrenstrahl, Självporträtt med allegorier. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum.

Såsom i en spegel öppnar på Nationalmuseum Jamtli den 4 oktober

I utställningen Såsom i en spegel – porträtt under fem sekel introduceras kvinnor, män och barn som levt i eller verkat för Sverige från Vasatid till dagens datum. Alla är inte födda i landet, men de har på olika sätt bidragit till dess historia eller kulturliv. Några av konstnärerna och modellerna har anknytning till Jämtland.

Stor donation av illustrationskonst till Nationalmuseum

Stor donation av illustrationskonst till Nationalmuseum

Nationalmuseum har mottagit tre donationer av illustrationskonst från 1900-talets mitt. Donationerna omfattar sammanlagt ett 500-tal verk och rymmer tillsammans olika innehåll, tekniker och stilar som är kännetecknande för svensk illustrationskonst från perioden. Illustrationerna är utförda av Birger Lundquist, Bertil Almqvist och Allan Löthman.

Okänd engelsk konstnär, Porträtt av Axel von Fersen, 1778. Foto: Stockholms Auktionsverk.

Nationalmuseum förvärvar ikoniskt porträtt av Axel von Fersen

Nationalmuseum har förvärvat ett porträtt av den 23-årige Axel von Fersen, målat i London sommaren 1778. Det är en självmedveten ung man som visar upp sig, möjligen med anledning av ett tilltänkt giftermål med en rik arvtagerska.

Anna Atterling, Brosch "Regn från himlen nr 8", 2012. Foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum.

Förvärv av silverföremål av Anna Atterling till Nationalmuseum

Nationalmuseum har tagit emot 25 silverföremål fördelade på 11 verk av Anna Atterling som är skänkta av konstnären själv. De är alla utförda i den teknik att bearbeta silver som konstnären utvecklat själv och som ger spröda former med dekorativa hålrum. Flera av föremålen går att se i utställningen Givandets glädje som öppnar den 5 juli.

Okänd konstnär, tillverkare C. A. Kjernås Eftr., Cigarrskrin Kolonistuga, 1925. Foto: Bodil Karlsson/Nationalmuseum.

Utställningen Givandets glädje öppnar på Nationalmuseum den 5 juli

Nationalmuseums samlingar innehåller många utsökta och representativa exempel på svenskt och europeiskt silver från 1500-talet fram till vår egen tid. Den unika samlingen är bland annat resultatet av gåvor och ekonomiska bidrag från flera donatorer genom åren. I utställningen Givandets glädje presenteras ett 80-tal av de senaste decenniernas gåvor till museet.

Okänd konstnär, Porträtt av Cassiano dal Pozzo (1588–1657), 1620-talet. Foto: Cecilia Heisser/Nationalmuseum.

Tecknat porträtt av Cassiano dal Pozzo till Nationalmuseum

Nationalmuseum har förvärvat ett porträtt som föreställer kulturpersonligheten och konstsamlaren Cassiano dal Pozzi. Det är tecknat i rödkrita och utfört någon gång på 1620-talet av en okänd konstnär. Sedan tidigare finns det endast ett känt porträtt av dal Pozzo och som är utfört ungefär tio år senare.

Claude Monet, Le Jardin de l’artiste à Giverny, 1900. Foto (C) RMN-Grand Palais (musée d'Orsay)/Adrien Didierjean. Dan Dailey, Five Wild Dogs, 1998. Foto: Viktor Fordell/Nationalmuseum.

Utställningar sommaren 2023

Varje sommar visas ett antal utställningar som är producerade av Nationalmuseum. På Nationalmuseum i Stockholm går det att se utställningarna Trädgården – konst och natur under sex sekler, Beauty and the Unexpected och Givandets glädje – silverdonationer. På Gustavsbergs Porslinsmuseum visas Badrum för alla!, på Nationalmuseum Jamtli Ideal och verklighet och på Läckö slott Djur i konsten.

Kerstin Öhlin Lejonklou, Lena Olofsson, Brosch "Coq d´or", 1989. Foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum.

Unika smycken av Kerstin Öhlin Lejonklou i gåva till Nationalmuseum

Nationalmuseum har mottagit sex unika smycken formgivna av silversmeden och smyckeformgivaren Kerstin Öhlin Lejonklou. Smyckena är i guld, oxiderat silver, briljanter, tanzanit, rubin och mandaringranat och formgivna mellan 1974 och 2007. Gåvan kommer från konstnären själv som efter över 60 års verksamhet avvecklar sin ateljé i Östersund.

Camille Claudel, Dröm vid brasan, 1899–1905. Foto: Viktor Fordell/Nationalmuseum.

Nationalmuseum förvärvar skulptur av Camille Claudel

Nationalmuseum har för första gången förvärvat en skulptur av Camille Claudel, en av det sena 1800-talets mest banbrytande konstnärer. I sina skulpturer utforskade hon sitt skapande och egna erfarenheter och utvecklade en starkt personlig stil som bröt med tidigare traditioner. Förvärvet är en symbolisk och prestigefull kulmen på en mångårig satsning på kvinnliga skulptörer av Nationalmuseum.

Arbete i Gustavsbergs porslinsfabrik. © Villeroy & Boch Gustavsberg AB.

Badrum för alla! öppnar på Gustavsbergs Porslinsmuseum den 3 juni

Utställningen Badrum för alla! handlar om badrummets historia och resan från ”Lort-Sverige” till designade badrum för alla. Den följer utvecklingen under 1900-talet, hur industridesignen växte fram och produktionen av sanitetsporslin startade i Gustavsberg. Utställningen ger inblickar i designprocessens steg från idé till verklighet, där ergonomi och materialkunskap är viktiga komponenter.

Emily Erb, Lady Liberty, 2017 och Mark Burns, Old Queen, 1998. Foto: Viktor Fordell/Nationalmuseum.

Utställningen Beauty and the Unexpected öppnar på Nationalmuseum den 30 mars

Beauty and the Unexpected innehåller modernt och samtida amerikanskt konsthantverk som har valts ut av före detta galleristen och konsthantverksexperten Helen W. Drutt English. I utställningen visas 81 föremål såsom smyckekonst, stolar, keramik, vägginstallationer och textilier från 1950-talet till idag.

Visa mer