Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Ditlev Blunck, Allegori över söndagen, 1841. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum.

Nationalmuseum förvärvar målning av Ditlev Blunck

Nationalmuseum har förvärvat den återupptäckta Allegori över söndagen av den dansk-tyske konstnären Ditlev Blunck. I och med förvärvet byter målningen ägare för första gången sedan den kom till 1841. Den första ägaren köpte den direkt av konstnären och därefter har den ärvts inom familjen för att nu hamna på museum.
Den nyförvärvade målningen Allegori över söndagen är ett anslående konstverk o

Greta Fahlcrantz-Lindberg, Porträtt av Märtha Gahn, 1920. Foto: Erik Cornelius/Nationalmuseum.

Swedish Grace öppnar på Nationalmuseum den 24 februari

I vårens utställning Swedish Grace sammanfattas 1920-talets konst, design, film och mode. Det är en brytningstid som lade grunden till det moderna samhället och en period som är full av spänningar inom konsten.

Théodore Rousseau, Vattensamling i skogen. La Mare aux Évées, Fontainebleau-skogen, 1840-tal. Foto: Cecilia Heisser.

Nationalmuseum förvärvar landskapsmålning av Rousseau

Nationalmuseum har förvärvat ett landskap från Fontainebleau-skogen av Théodore Rousseau, troligen utfört under 1840-talet. Rousseau hör till de mest egensinniga och nyskapande i den franska grupp av konstnärer som fått sitt namn efter byn Barbizon och som brukar räknas till impressionisternas föregångare.

Louis Marie Autissier, Självporträtt, 1817. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum.

Ny bok om Nationalmuseums miniatyrmåleri – en samling i världsformat

Nationalmuseum ger ut en ny bok om sin samling av miniatyrmåleri. Boken är skriven av Magnus Olausson som har arbetat med samlingen i mer än 30 år. Det är den första mer omfattande texten på svenska om miniatyrmåleriet som konstart, men också den första övergripande framställningen om museets samling på engelska.

Gulddosa à deux couleurs med porträtt av Gustav III, ca 1778. Foto: Sotheby’s.

Förvärv av gulddosa med Gustav III:s porträtt

Nationalmuseum har förvärvat en unik gulddosa med Gustav III:s porträtt utfört av hovemaljören Johan Georg Henrichsen. Ytterst få kungliga belöningar av detta slag har bevarats orörda till våra dagar, vilket gör gulddosan unik.

Första delen av Art Bulletin of Nationalmuseum volym 27 ute nu

Första delen av Art Bulletin of Nationalmuseum volym 27 ute nu

En ny utgåva av den konstvetenskapliga skriftserien Art Bulletin of Nationalmuseum finns nu tillgänglig. Det är den första delen av volym 27 som innehåller vetenskapliga artiklar och information om museets förvärv under 2020.

Clarence Sinclair Bull, Greta Garbo, från utställningen Swedish Grace. Alice Nordin, Ett Minne, från utställningen Härligt att vara skulptör. Foto: Nationalmuseum.

Utställningar på Nationalmuseum 2022

Utställningarna på Nationalmuseum under 2022 bjuder på en blandning av äldre konst, design, konsthantverk, skulptur och foto.

Julia Beck, Höstdag, 1883. Olja på duk. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum.

Nationalmuseum förvärvar målning av Julia Beck

Nationalmuseum har förvärvat ett nyckelverk av Julia Beck, målningen Höstdag från 1883. Julia Beck var länge nästan bortglömd, men har under senare år gjort comeback och räknas idag till en av det sena 1800-talets mest populära konstnärer.

Tekanna Kobolt. Karin Björquist arbetar med verk till sin första utställning på NK, 1957.

Utställning om Karin Björquist öppnar på Gustavsbergs Porslinsmuseum den 30 oktober

Utställningen Karin Björquist – en tanke tar form visar en av 1900-talets främsta svenska formgivare och Gustavsbergs första kvinnliga konstnärliga ledare. I utställningen går det att följa skapandeprocessen genom skisser och modeller till den färdiga produkten. Allt från Nobelservisen till stapelbara kaffekoppar och offentliga miljöer såsom Mariatorgets tunnelbanestation.

Lillian Holm, First Sight of New York, 1930-tal (beskuren). Foto: Flint Institute of Arts.

Påminnelse pressvisning Scandinavian Design & USA 13 oktober

I utställningen Scandinavian Design & USA undersöks hur idéer från Norden påverkat amerikansk design och omvänt, hur influenser från USA har påverkat nordisk design. Den är ett internationellt samarbete mellan Los Angeles County Museum of Art, Milwaukee Art Museum, Nationalmuseum och Nasjonalmuseet i Oslo.

Visa mer