Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Detalj från bord av Uno Åhrén. Foto: Viktor Fordell/Nationalmuseum.

Nationalmuseum förvärvar möbler av Uno Åhrén

Nationalmuseum har nyligen förvärvat delar av en tennmöbel bestående av ett bord och en hög golvskärm ritat av arkitekten Uno Åhrén. Föremålen är de största och mest spektakulära som Svenskt Tenn har tillverkat och går nu att se i utställningen Scandinavian Design & USA som öppnar den 14 oktober.

Lillian Holm, First Sight of New York, 1930-tal (beskuren). Foto: Flint Institute of Arts.

Scandinavian Design & USA öppnar på Nationalmuseum den 14 oktober

I utställningen Scandinavian Design & USA undersöks hur idéer från Norden påverkat amerikansk design och omvänt, hur influenser från USA har påverkat nordisk design. Den är ett internationellt samarbete mellan Los Angeles County Museum of Art, Milwaukee Art Museum, Nationalmuseum och Nasjonalmuseet i Oslo.

Gustaf Cederström, Karl XII:s likfärd, 1884, detalj. Foto: Linn Ahlgren/Nationalmuseum.

Nationalmuseum och Bildningspodden lanserar podd om klassiker

Den 15 september lanseras Verket – en podd om klassiker som går på djupet och undersöker verk inom konst och litteratur som i någon mening anses vara klassiker. Totalt ges sex avsnitt ut per säsong där vartannat handlar om konst och vartannat om litteratur.

Smyckeskrin och chokladkanna i silver av Petter Henning. Foto: Uppsala Auktionskammare.

Donation av svenska silverföremål till Nationalmuseum

Nationalmuseum har utökat sin samling med två unika silverföremål från 1715. Förvärven har gjorts genom en generös ekonomisk gåva av Märta Christina och Magnus Vahlquist genom Nationalmusei Vänner.

Francesco da Volterra, Santa Pudenziana, Cappella Caetani, 1591. Anna Bortolozzi, docent i konstvetenskap vid Stockholms universitet. Foto: Cecilia Heisser/Nationalmuseum.

Nya upptäckter i forskningsprojekt om italienska arkitekturritningar

Ett omfattande forskningsprojekt kring italienska arkitekturritningar i Nationalmuseums samlingar har nyligen avslutats. Samlingen ägdes en gång i tiden av arkitekten Carl Johan Cronstedt och har undersökts av Anna Bortolozzi, docent i konstvetenskap vid Stockholms universitet.

Mary Cassatt, porträtt av konstnärens syster Lydia. Förstudie till The Cup of Tea. Foto: Studio Sebert and Beaussant Lefevre.

Nationalmuseum förvärvar målning av Mary Cassatt

Nationalmuseum har nyligen förvärvat en oljemålning av den amerikansk-franska impressionisten Mary Cassatt. Inköpet är det första förvärvet av en impressionistisk målning som Nationalmuseum gör på mer än 50 år.

Johann Eusebius Alphen, Grevinnan van Lebel, 1767. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum.

Två kvinnoporträtt av miniatyristen Alphen till samlingarna

Nationalmuseum har förvärvat två kvinnoporträtt av den österrikiske hovminiatyristen Johann Eusebius Alphen utförda år 1767. De två porträtten är unika eftersom få signerade arbeten av Alphen finns bevarade då konstnären dog endast 31 år gammal.

Frida Fjellman, Skulptur "Räv"; Anders Zorn, Vågskvalp; Ernst Josephson, Näcken. Foto: Nationalmuseum och Statens Museum for Kunst.

Utställningar sommaren 2021

Under sommaren går det att se flera utställningar på besöksmål runt om i Sverige som är producerade av Nationalmuseum. Bland annat visas Lisa Larson på Gustavsbergs Porslinsmuseum, Nordiska myter på Nationalmuseum Jamtli, Nära naturen på Läckö slott och Migranter på Gripsholms slott. På Nationalmuseum visas utställningarna Zorn – en svensk superstjärna och Snowcrash.

Christen Købke, Carl von Nutzhorn, 1830. Foto: Cecilia Heisser/Nationalmuseum.

Købkes porträtt av Carl von Nutzhorn till Nationalmuseums samlingar

Nationalmuseum har förvärvat ett tecknat porträtt föreställande den drygt tvåårige Carl von Nutzhorn, utfört av den danske guldålderskonstnären Christen Købke i juli 1830. Framställningar av barn anses höra till Købkes absolut främsta verk och just hans tecknade porträtt är fullbordade konstverk i sin egen rätt, som väl kan mäta sig med oljemåleriet.

Visa mer