Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Constantin Hansen, Vy av San Pietro in Vincoli i Rom, 1836. Foto: Sofia Persson/Nationalmuseum.

Fem år långt förvärvsprojekt av dansk konst på Nationalmuseum avslutat

När utställningen Dansk guldålder stänger på Nationalmuseum den 21 juli avslutas ett kapitel i museets historia. Det är också slutet på ett förvärvsprojekt som pågått de senaste fem åren. Totalt har 90 målningar och lika många teckningar från perioden förvärvats och införlivats i museets samling vilket gör den till den största utanför Danmark.

 Barbara Kruger, Untitled (Your Body is a Battleground), 1989. Photo: Jochen Arentzen, Courtesy of the artist and Sprüth Magers. Hella Jongerius – Breathing Colour, Design Museum London. Photo: Luke Hayes.

Utställningar på Nationalmuseum i höst

1989 – kultur och politik
5 september 2019 – 12 januari 2020
I höst är det trettio år sedan Berlinmuren föll. Murens fall blev den symboliska finalen för en politisk världsordning som bestått sedan slutet av andra världskriget. Utställningen undersöker vad som hände inom den visuella kulturen i bredaste mening i detta omvälvande historiska skede. Det blir en kalejdoskopisk blandning av popul

Elisabeth Keyser, En konfirmand från Normandie;  Ingeborg Westfelt-Eggertz, Motiv från Meudon; Jenny Nyström, Promenad i Paris; Gerda Tirén, En moder. Foto: Nationalmuseum och Stockholms Auktionsverk.

Nyförvärv: Verk av kvinnliga konstnärer aktiva i Frankrike under 1880-talet

Nationalmuseum har förvärvat fyra verk av Elisabeth Keyser, Ingeborg Westfelt-Eggertz, Jenny Nyström och Gerda Tirén. De var alla svenska, kvinnliga konstnärer som vistades i Frankrike under 1880-talet och var därigenom med om att lägga grunden till en modern svensk konst som idag hör till det mest älskade i vår konsthistoria.

© Bruno Ehrs, Ingegerd Råman. 2019 års hedersporträtt, Statens porträttsamling.

Årets hedersporträtt – Ingegerd Råman

Lördag den 25 maj avtäcks årets hedersporträtt på Gripsholms slott. Årets hedersporträtt är professorn och formgivaren Ingegerd Råman utfört av fotografen Bruno Ehrs. I porträttet skildras Ingegerd Råmans konstnärliga ideal och verksamhetsfält som formgivare.

Ingalena Klenell, Det går en tråd. Foto: Daniel Milton.

Nyförvärv: Installation i glas av Ingalena Klenell

Nationalmuseum har nyligen förvärvat ett objekt av konstnären Ingalena Klenell utfört i ugnsformat glas kallat Det går en tråd. Utmärkande för Ingalena Klenells produktion under senare år är suggestiva, rumsliga installationer som bygger på intryck från det skogrika nordiska landskapet.

Christen Købke, Landskapsmålaren Frederik Sødring. Foto: Den Hirschsprungske Samling. Gerda Roosval-Kallstenius, Porträtt av konstnärinnan Astrid Setterwall Ångström. Foto: Nationalmuseum.

Utställningar sommaren 2019

I sommar är det danskt tema på Nationalmuseum i Stockholm med utställningarna Dansk guldålder och Finn Juhl: Möbelarkitekten. Nationalmuseum Jamtli visar konst i nordiskt ljus i Från gryning till skymning medan det går att se modern glaskonst från 1960-talet och framåt på Läckö slott.

Nils Kreuger, Natten kommer. Foto: Nationalmuseum.

Nationalmuseum Jamtli satsar på konst i nordiskt ljus

Den 28 maj öppnar utställningen Från gryning till skymning – nordisk konst kring sekelskiftet 1900 på Nationalmuseum Jamtli i Östersund. Runt 130 verk visas av bland annat Eugène Jansson, Eva Bonnier, Helmer Osslund, Carl Wilhelmson, Elsa Beskow, Anders Zorn och Bruno Liljefors.

Bild från återinvigningen den 13 oktober 2018. Foto: Cecilia Heisser/Nationalmuseum.

Mer än 500 000 besök på fem månader på Nationalmuseum

Efter att ha varit stängt för renovering i över fem år återöppnade Nationalmuseum i oktober förra året. Sedan dess har det varit en strid ström med besökare och från den 13 oktober till och med den 24 mars har museet haft 532 219 besök.

Jeremiah Meyer, Pojke i blå rock och Ozias Humphry, Porträtt av Suliman Aga Le Luna. Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum.

Nyförvärv: Tre engelska porträttminiatyrister

Nationalmuseum har förvärvat tre engelska verk av porträttminiatyristerna Jeremiah Meyer, Ozias Humphry och John Cox Dillman Engleheart. Porträtten är alla exempel på konstartens blomstring från mitten av 1700-talet och fram till 1800-talets början. Förvärvet utgör ett viktigt tillskott till museets samling av porträttminiatyrer, som är en av världens främsta.

Interiör från Finn Juhls hus i Ordrup samt Egyptisk stol av Finn Juhl. Foto: Anna Danielsson och Anders Sune Berg.

Påminnelse pressvisning Finn Juhl på Nationalmuseum

Under våren och sommaren visar Nationalmuseum en utställning om den danske arkitekten och möbelformgivaren Finn Juhl. Genom ett exklusivt urval av möbler, konstverk och konsthantverk presenteras en av de mest tongivande skandinaviska möbelformgivarna under 1900-talet.

Constantin Hansen, Et selskab af danske kunstnere i Rom, 1837. SMK, Statens Museum for Kunst.

Påminnelse pressvisning Dansk guldålder på Nationalmuseum

I vår och sommar visar Nationalmuseum utställningen Dansk guldålder, som innehåller det allra bästa av danskt måleri från 1800 till 1864. Utställningen omfattar drygt 300 verk och produceras gemensamt av Nationalmuseum, SMK, Statens Museum for Kunst i Köpenhamn och Petit Palais Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris. Utställningen visas för press onsdag den 27 februari kl 10-12.

Visa mer